Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Február 10. 09:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Illegális állatgyógyszer-árust buktattak le Pest megyében

Illegális állatgyógyszer-árust buktattak le Pest megyében

Magyarországon nem engedélyezett állatgyógyászati készítményeket kínált eladásra az interneten egy magánszemély

- állapította meg a próbavásárlást követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Pest megyei Táborfalván egy magánszemély online hirdetésére reagálva végeztek próbavásárlást mintegy 185 ezer forint értékben a szakemberek, akik mind a "vásárolt", mind a próbavásárlást követő hatósági ellenőrzésen talált termékeket hatósági zár alá vették.

Közölték, a próbavásárlásnál átadott állatgyógyászati termékek magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek. Jelölésük sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, magyar nyelvű címkéjük és használati utasításuk nem volt, továbbá azok eredetét sem tudta hitelt érdemlően igazolni a hirdető.

A Nébih ellenőrei az érintett állatgyógyászati készítményeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból és elrendelték azok forgalomba hozatalának és felhasználásának tilalmát.

Arra is rámutattak, hogy a hirdető sem a készítmények forgalmazásához szükséges engedélyekkel, sem az előírt végzettséggel nem rendelkezett, és felhívták a figyelmet arra, hogy vényköteles állatgyógyászati készítményeket csak a jogszabályban előírtak szerint engedély birtokában, megfelelő végzettséggel, naprakész nyilvántartások mellett és kizárólag üzletben lehet forgalmazni.

Kiemelték, az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó, valamint a megfelelő szakértelem hiányában alkalmazott készítmények komoly kockázatot jelentenek. Ilyen készítmények felhasználása károsíthatja az állatok egészségét, esetlegesen az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségére is veszély jelenthet.

A hatóság kéri az állattartókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244) vagy a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen - olvasható a Nébih közleményében.

Címkék: gyógyszer, illegális

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.