Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. November 26. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás -vállalhatatlan terheket róna az oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszerre a kötelező kvóta

Illegális bevándorlás -vállalhatatlan terheket róna az oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszerre a kötelező kvóta

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az unió kötelező betelepítésre vonatkozó esetleges döntése jogtalan, veszélyes, Magyarország érdekeivel ellentétes lenne,

és mind a köznevelésben, mind az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben vállalhatatlan erőn felüli terheket jelentene.
Rétvári Bence egy budapesti háttérbeszélgetésen elmondta: az egészségügyben a migránsok esetleges letelepítése, ellátása egy teljes kórházi kapacitás felépítését, kialakítását igényelné, ami több tízmilliárdos költséget jelentene.

Egy átlagos magyar ember egészségügyi ellátását alapul véve két év alatt kellene annyit költeni a bevándorlókra, mint az idei kórházi adósságrendezés - tette hozzá.

A várható problémák között említette, hogy ezekről az emberekről semmit nem tudnak, azt sem, hogy korábban milyen betegségük volt, mit hordoznak. A járványügyi kockázat tehát jelentősen nőne - összegzett.

A szociális ágazat szintén nincs felkészülve - mondta, kitérve arra, hogy a gyest, gyedet, családtámogatásokat is meg kellene adni ezeknek az embereknek.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár hozzátette: a köznevelésben is veszélyes és kiszámíthatatlan helyzetet idézne elő a migránsok kötelező betelepítése. Kifejtette: a köznevelésben, ha egy szegednyi ember érkezne, akkor óvatos becslések szerint is több tízezer gyermekkel kellene számolni. Itt azonban a költségeknél nem lehet szimplán az egy magyar tanulóra eső költségeket figyelembe venni. Előállhat bizonyos esetekben tanteremhiány, speciális módszertanra lenne szükség, tankönyvek kellenének, ezekre pedig nincs szabad forrás a köznevelésben. Problémát jelent az is, hogy a gyermekek közül sokan évek óta nem járnak iskolába tanköteles koruk ellenére, nem beszélnek magyarul, illetve az anyanyelvükön kívül más nyelven. A magyar tanári kar sem eszközét, sem számát tekintve nincs felkészülve a magyar idegen nyelven történő oktatására - mutatott rá a köznevelési államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére