Városlista
2024. június 29, szombat - Péter, Pál

Hírek

2024. Június 26. 09:41, szerda | PR
Forrás: (x)

Ilyen egyszerű egy bankszámlanyitás otthonról, mobiltelefonról

Ilyen egyszerű egy bankszámlanyitás otthonról, mobiltelefonról

Ami néhány éve még elérhetetlen volt, az ma már mindenki számára elérhető: akár otthonról is meg lehet nyitni egy bankszámlát egyetlen mobiltelefonnal, méghozzá úgy, hogy még 35-40 ezer forint ajándék pénz is bezsebelhető érte. Több banknál, párhuzamosan is lehet bankszámlát nyitni így. Lássuk, hogyan!

Noha 2017-ben megnyílt a lehetősége annak, hogy az ügyfelek otthonról nyithassanak bankszámlát online bankszámla nyitás keretében, de ez eléggé fapadosra sikerült. Kell hozzá egy szoba, ahol 30-40 percig háborítatlanul ülsz, senki nem lehet melletted és nem is nyithat be, továbbá nem szakadhat meg a videóhívás, különben elölről kell kezdeni az egész számlanyitási folyamatot.

Ráadásul ez csak nagyjából munkaidőben működik, este, éjjel vagy hétvégén már nem, vagy csak korlátozottan érhető el.

Ennek lett egy új verziója 2020-ban, amikortól már egy mobiltelefonnal, szelfivel is meg lehetett nyitni a bankszámlát – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu vezető pénzügyi tanácsadója. – Ez a változat már nem igényli azt, hogy ne legyen mellettünk senki és videóhívás sincs a folyamatban. Időkorlát sincs, így hétvégén vagy akár éjszaka is végigvihető a folyamat.

Egyre több banknál elérhető ma már a szelfis számlanyitás lehetősége. Ilyen a CIB Bank, Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, OTP Bank és Raiffeisen Bank. A MagNet Banknál, MBH Banknál és az UniCredit Banknál csak videóbankon keresztül lehet számlát nyitni.

Előkészületek

Mi szükséges egy szelfis számlanyitáshoz? Alapvetően három dolog:

- NFC kommunikációra képes mobiltelefon, ezt ma már a legtöbb telefon "tudja"

- személyi igazolvány

- lakcímkártya

Célszerű még figyelni arra, hogy viszonylag jó minőségű kép szükséges ahhoz, hogy a bank elfogadja a fényképedet, amit csak élőben készíthetsz, tehát nem tallózhatsz be meglévő képet.

Ezért lehetőleg napfényben készítsd el a szelfidet, vagy használj jó erős megvilágítást, különben nem fog sikerülni a kép, még akkor sem, ha te magad jónak látod azt a telefon kijelzőjén.

Ha ezekkel megvagy, akkor a mobilodról el is kezdheted a számlanyitási folyamatot.

Hogyan lehet végigmenni a folyamaton?

Először is, le kell töltened a bank mobilapplikációját, amelyet később használni fogsz. Ez alól a K&H Bank a kivétel, ahol külön applikációt kell letölteni a számlanyitáshoz és külön a későbbi napi használathoz.

Ha ez megvan, akkor indulhat a számlanyitás, amelynek az elején általában egy rövid tájékoztatást helyez el a bank a folyamatról, esetleg némi tájékoztatást is adhat arról röviden, hogy a bankszámlanyitási folyamat hogyan is néz majd ki.

Mielőtt kiválasztod a következő bankszámládat, a legegyszerűbb felkeresned a BiztosDöntés.hu bankszámla kalkulátor oldalát, és ott kiválasztanod azt.

Általában a személyes adatok megadása következik ez után. Különös tekintettel az e-mail címre és a telefonszámra. Mindkettőt ellenőrzi az alkalmazás, tehát az elérési csatornákon kapott kódokat be kell ütni az alkalmazásba a továbblépés érdekében. Van, ahol az SMS kódot képes magától is beolvasni az alkalmazás.

Ezek után indul az adatok beolvasása a személyi igazolványból, melyet kivétel nélkül NFC kommunikációval olvas ki az alkalmazás a telefon NFC áramkörein keresztül. Ehhez a személyi igazolványt a telefon NFC áramköreihez közel kell tenni, a mobiltelefonos fizetéshez hasonlóan.

A lakcímkártyát is be kell fotózni, de nem mindegyik alkalmazás képes ezeket be is szkennelni, így van, ahol be kell vinni kézzel is a lakcímkártyán található adatokat, és van, ahol beolvassa és kijelzi azt az alkalmazás és csak javítani kell az esetleges hibákat.

Általában ezt követi a szelfi készítése, melynél külön kell figyelni a megfelelő fényviszonyokra. Az applikáció mindig kijelzi, ha nem fogadja el a fotót és azt is, ha elfogadja. Azért, hogy élő személy van-e a képen, az alkalmazás bekér bizonyos fej- vagy szemmozgásokat, hangfelolvasást vagy rövid videó készítését.

Ezt követi általában a bankszámla és a bankkártya, továbbá az egyéb, kapcsolódó banki szolgáltatások kiválasztása.

Ide kapcsolódnak, vagy ezt követhetik a különféle nyilatkozatok és engedélykérések, melyek az adatkezelésre, reklámcélú és egyéb nyilatkozatokra vonatkozhatnak. Olvasd el ezeket figyelmesen, mert lehet, hogy rákérdeznek arra is, hogy részt veszel-e az ajándék pénzt nyújtó kampányban.

A különféle nyilatkozatok előfordulhatnak a folyamat elején, illetve azon belül szétszórva is.

Kapcsolódó termékeket is megnyithatsz a folyamatban, mint például devizaszámlát vagy megtakarítási számlát, esetleg prémium bankkártyát. Itt kell beállítanod az internetbankkal és mobilalkalmazással kapcsolatos felhasználói adataidat is, vagy itt kapsz adatokat ahhoz, hogy azt a folyamat elvégzése után magadtól beállíthasd (aktiválás).

Ha nem elektronikus számlakivonatot és értesítést kérsz, akkor meg kell adnod a postázási címedet is.

A folyamat végén láthatod az eddig megadott adatok alapján elkészített szerződésedet. Ezt elég nehéz elolvasni a kis mobilképernyőn, ezért le lehet tölteni és ki lehet nagyítani a dokumentumot. Ezeket azonban, akár elolvasod, akár nem, el kell fogadnod a továbblépéshez.

A szerződést aláírni általában SMS-ben kapott kóddal vagy biometrikus azonosítóval megadva tudod.

Van olyan bank, ahol külön kell egy keretszerződést aláírnod, majd külön a bankszámlára vagy/és bankkártyára, illetve esetlegesen az elektronikus szolgáltatások használatára vonatkozó szerződéseket. Ez egy picivel több idővel járhat.

Ha a folyamat minden elemével sikeresen végeztél, akkor a folyamat véget ér és általában egy rövid banki vizsgálat követően, amely munkaidőben akár egy órán belüli idő is lehet, teljes körűen használható módon megnyílik a bankszámlád.

Az egész fent említett folyamat általában nem vesz több időt igénybe, mint 10-15 perc. A folyamatot bármikor végigviheted, a banki nyitvatartási időtől függetlenül.

A bank szabályai között szerepelhet arra utalás, hogy a bankszámla enyhe korlátozásokkal nyílhat meg. Ilyen korlátozás lehet, hogy mekkora összeget utalhatsz, vagy Európán kívül használhatod-e a kártyádat.

Ezeket a korlátozásokat egy bankfiókba történő látogatáskor bármikor feloldhatod, de valószínűleg fog is hívni téged a bank ezzel kapcsolatban.

Címkék: bankszámla, mobil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 15:29, szerda | PR

Csokoládégyárat őriznek és takarítanak

Többkörös pályázaton ismét el nyerte a szerencsi és a miskolci Nestlé gyártelepek takarítását, biztonsági őrzését és a létesítmények külterületeinek gondozását a Jánosik és Társai Kft.

2024. Június 18. 14:39, kedd | PR

K&H: óvatosan a bankkártyával a vakáció alatt is

4+1 ötlet, amely segít felhőtlenné tenni a nyári ejtőzést

2024. Június 17. 12:00, hétfő | PR

Webshop készítés árak 2024-ben: Átfogó útmutató

Az online vásárlás népszerűsége töretlenül növekszik, így a webshop készítés egyre vonzóbb lehetőség a vállalkozások számára.

2024. Június 14. 14:32, péntek | PR

A faktoring előnyei az induló KKV-k számára

A kezdő vállalkozások számára komoly kihívást jelenthet a likviditás fenntartása, főként a gyakran tapasztalható hosszú fizetési határidők és a nem túl hatékony behajtási folyamatok miatt.