Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. November 24. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Ilyen még nem volt: Munkácsy Krisztus-trilógiája Budapesten

Ilyen még nem volt: Munkácsy Krisztus-trilógiája Budapesten

Első alkalommal lehet megnézni Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját Budapesten: keddtől április 30-ig látható a tárlat a Magyar Nemzeti Galériában. A művek a debreceni Déry Múzeum felújítása miatt érkeztek a fővárosba Pécsről, aho

Munkácsy Mihály maga sem látta a három képet együtt, és Budapesten is most először állítják ki a Krisztus-trilógiát – mondta Bakó Zsuzsanna, az intézmény főosztályvezetője. Az időszaki kiállítást keddtől lehet megnézni a Magyar Nemzeti Galériában számos vázlattal, fényképpel együtt, várhatóan április végéig maradnak a fővárosban az alkotások. Munkácsy három legjelentősebb bibliai témájú festménye a debreceni Déri Múzeum felújítása miatt került a fővárosba. A budapesti intézmény fogadta be ugyanis a képeket a munkálatok idejére. Az alkotások Pécsről érkeztek, az utóbbi hónapokban Európa Kulturális Fővárosában voltak kiállítva.

A trilógia első darabja, a Krisztus Pilátus előtt 1881-ben készült: azt a konfliktust ábrázolja, amely Krisztus és Pilátus, valamint Krisztus és a felbőszült tömeg között van. 1884-ben készült a Golgota, amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Krisztus meghal. Mindkét kép hatalmas sikert aratott, idehaza is kiállították őket, és alig néhány hónap alatt több százezren voltak rá kíváncsiak, de elvitték a képeket Angliába is. Az Ecce Homo 1894-95-ben készült, ez Munkácsy utolsó képe, már nagyon beteg volt, amikor festette. A művészettörténészek szerint saját magát festette meg a szenvedő Krisztusban. Ezt a képet 1896-ban a millenniumi ünnepségen mutatták be, több százezren látták ezt is.

Nemcsak a trilógiát állították ki a galériában, hanem vázlatokat, fényképeket és grafikákat is, amelyek segítségével megalkotta a nagy képeket Munkácsy Mihály. Bakó Zsuzsanna elmondta, hogy a művész úgy alkotott, hogy modelleket öltöztetett be, színpadképet rendezett be, ezt lefotózta, de természetesen vázlatképeket is készített. A Golgota című képhez nem talált modellt, így ott ő maga ment fel a keresztre, erről fotó is látható a kiállításon – tette hozzá.

A Munkácsy-kiállítást fegyveres őrök biztosítják. A belépőjegy ára 2000 forint, amelyből a nemzeti galéria és a társszervező Munkácsy Alapítvány 100 forintot ajánl fel az iszapkatasztrófa károsultjainak.

„A magyar művészettörténet lenyűgöző kincse”

A kiállítást Schmitt Pál nyitotta meg. A köztársasági elnök úgy fogalmazott:„bárhogyan viszonyulunk Munkácsy Mihály művészetéhez, egy dolgot mindenféleképpen el kell ismernünk: hatalmas tehetséggel, döbbenetes alkotói készséggel, a magyar művészettörténet lenyűgöző kincsével állunk szemben, olyannal, ami a festőnek és hazájának is világhírt hozott”. (pr)

hírTV, FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül

2024. Július 28. 11:01, vasárnap | Belföld

Tusványos - Orbán Viktor: ha Európa nem tér észhez, magára marad ebben a háborúban

Megkezdődött egy békepárti \"erjedés\" és ha Európa nem hagy fel háborúpárti álláspontjával, magára marad ebben a háborúban

2024. Július 28. 10:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 30. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent