Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2012. Február 11. 08:33, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyet még sehol sem csináltak

Ilyet még sehol sem csináltak

Magyarország élőhelyeit mutatja be az MTA Ökológiai és Botanikai Intézetének új kötete.

A színes képekkel, ábrákkal gazdagon illusztrált kiadvány nemcsak botanikusok és kutatók számára nélkülözhetetlen szakkönyv, hanem haszonnal forgathatják egyetemi oktatók és a természetvédelmi szakemberek is – hangsúlyozza pénteki közleményében a Magyar Tudományos Akadémia.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpontja részévé vált Ökológiai és Botanikai Intézet gondozásában megjelent kötet az úgynevezett ÁNÉR-könyv (Általános Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszer) harmadik, átdolgozott kiadása. A könyv megjelentetését átfogó térképezési program előzte meg, amelynek során közel 200 szakember tárta fel és írta le Magyarország növényzetének állapotát. Az ötvenöt botanikus közös munkájaként megszületett kötet az ország 126 élőhelytípusát mutatja be.

„Már több mint egy évtizede segíti a magyarországi vegetációkutatást, élőhely-térképezést, monitorozást és a felsőoktatást az ÁNÉR-kézikönyv, amely a botanikusok egyik legfontosabb ökológiai kódexe. Az Általános Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszert még a kilencvenes évek végén hozta létre az Ökológiai és Botanikai Intézet, s napjainkra hazánk növényzetének és élőhelyeinek térképezéséhez leggyakrabban használt élőhely-osztályozási rendszerévé vált” – emeli ki a közlemény.

Az új kiadás számos különlegességet és újdonságot tartalmaz. „Teljesen új típusú élőhely-felismerési útmutatót hoztunk létre. A könyvben nemcsak a vegetációtípusok modelljét adtuk meg – például azt, hogy milyen egy igazi láp vagy egy természetes bükkös –, hanem letapogattuk variációs tartományukat is. E részletgazdagság sokkal hatékonyabban fog bennünket segíteni az élőhelyek térképezésében” – hangsúlyozta a kiadvány kapcsán Molnár Zsolt, a könyv egyik szerkesztője.

A kötet másik fontos újdonsága, hogy botanikus szerzői átalakították az egyes élőhelyek leírásait, illetve a térképezéseknek köszönhetően számos új kategóriát és vegetációtípust is meghatároztak. „A világon egyedülálló módon részletesen bemutatjuk az egyes élőhelyek természetességi állapotait, a kialakulásukért és fennmaradásukért felelős tényezőket, továbbá kitérünk az egyes típusok regenerációs képességére is. Ebben a kiadásban gyűjtöttük össze először azokat a kutatási eredményeket, terepi tapasztalatokat, amelyek leromlott növényzeti foltjaink gyógyításához, regenerálásához szükségesek” – emelte ki a könyv legjelentősebb újdonságait Molnár Zsolt. Részletesen a kötetről a Magyar Tudományos Akadémia honlapján (http://mta.hu) olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.

2024. Június 11. 15:15, kedd | Belföld

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden, nem sokkal dél után az MTI-vel.