Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2010. November 03. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Indítsunk harcot a szem környéki ráncoknak!

Indítsunk harcot a szem környéki ráncoknak!

A szem környékének vékony bőre kedvez a ráncok kialakulásának. Nagyon gyakran mi magunk tehetünk az idő előtt megjelenő szarkalábakról.

Mik a szem környéki szarkalábak leggyakoribb okai?

• Alváshiány
Mindenki tapasztalta már, mégis hajlamos megfeledkezni arról, hogy a legjobb szépítőszer - az alvás. Bioritmusunknak megfelelő, elegendő és nyugodt alvás alatt az izmaink ellazulnak, a rohanó, stresszes életmód okozta gyűrődések kisimulnak. Nem csak a ráncok, hanem a tekintetet öregítő, szem alatti sötét karikák is jelzik az alvásproblémákat. Ezért fontos, hogy időben lefeküdjön, hogy késő este ne fogyasszon fehérjedús ételeket, hogy ne igyon fekete teát, kávét, és ne nézzen horrorfilmet a televízióban. Nyugodtabban fog aludni, ha lefekvés előtt megiszik egy pohár citromfű teát, és ha lazító technikával, például autogén tréninggel szabadítja meg magát a fölös feszültségektől.

• Hunyorgás
Sokan hiúságból nem viselnek dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét, holott szükségük lenne rá, s ezért hunyorgással, a szemek erőltetése mellett maguk gyarapítják a mélyebb ráncok számát. Nyáron UV-szűrős napszemüveggel is védje szemeit a vakító napsugarak ellen.

• Száraz bőr
A vízhiányos, feszülő bőr is kedvez a ráncoknak. Kezdje el időben a szemkörnyék bőrének következetes ápolását. A fiatalabbak vigyenek fel kis pöttyökben a szem köré hidratáló krémet vagy zselét. A szem alól, kívülről befelé haladva gyengéden simogassák be a krémet, a gélt. Vigyázzanak arra, hogy ne nyújtsák meg a bőrt a szem körül. Harminc felett már gyorsan felszívódó, regeneráló hatóanyagokat tartalmazó növényi olajokkal (ligetszépe-, tökmag- és mandulaolajjal) készült emulziót is használjanak a ráncok megelőzésére, mérséklésére. A krémek tartalmazhatnak a hajszálerek keringését serkentő szereket is (koffeint, vadgesztenye-kivonatot), amelyek előnyösen hatnak a szem alatti duzzanatokra, ödémákra is.

• Éltető anyagok hiánya
Öregnek és fáradtnak tűnik a tekintet, ha a test hiányt szenved az éltető anyagokból. Ügyeljen a szervezet kellő vitaminellátottságára. A kollagénépítéshez fontos, hogy elegendő C-vitamin-tartalmú gyümölcsöt fogyasszon. Megfigyelhető, hogy „pozitív” izgalom esetén, a keletkező hormonok hatására a szem fényesebbé, fiatalosabbá válik. A testmozgás következtében több oxigén jut a szembe, ezáltal a tekintet is élénkebbnek tűnik.

A túlerőltetett, száraz szem gyorsan öregszik

A gyakori tévénézés, a komputerezés erősen igénybe veszi a szemeket. A tartós behatástól görcsössé vált szemizmokban romlik a vérkeringés és az anyagcsere, a szem könnyen kiszárad.
Először is a munkánál, olvasásnál ügyelni kell a megfelelő világításra. Komputerezéshez használjon védőszemüveget, tartson időnként szünetet, és végezzen közben pihentető, lazító gyakorlatokat (például szemkörzést, gyors pislogást, ide-oda nézést). A légkondicionáló szárító hatását, amennyire csak lehet, közömbösítse párologtatóval. Változókorú nőknél a fellépő ösztrogénhiány is csökkenti a szemfolyadék mennyiségét. A gyógyszertárakban kapható műkönnyel a hiányzó nedv pótolható, s a szem visszanyerheti elveszített fényét.

Dekorkozmetikumok

Többségük akadályozza a bőrlégzést, s ezáltal hozzájárulhatnak a bőr idő előtti öregedéséhez. A szemkörnyék érzékeny bőrének a szemfestékek színanyagai sem használnak. A sminket minden este alaposan, de kíméletesen (arctejjel, esetleg speciális tisztítózselével), dörzsölés nélkül távolítsa el a szemhéjról. Erről még akkor se feledkezzen meg, ha nagyon fáradtnak érzi magát.

Duzzadt szem

A rendszeres alkoholfogyasztás hatására a szem duzzadttá válhat. A tartós ödéma kitágítja a szem alatti finom bőrt és lecsüngő redők, táskák képződhetnek. Igyon sok vizet, hogy fokozódjon a vesén keresztüli folyadék-kiválasztás. Fogyasszon káliumban gazdag növényeket (avokádót, brokkolit, banánt).

Karikás szem

Általában a rossz testi, illetve lelki állapot kísérőjelensége. A szem bőrének szöveteiben a víztartalom csökken, s a vékony bőrön áttetszővé válik az oxigénhiányos, kissé kékes vér. Az éjszakai életmód, a kevés alvás, a hiányos táplálkozás, a sok kávé, a dohányzás - ezek mind elősegíthetik a szem körül karikák kialakulását, így hathatós megoldást az életmódváltás jelenthet. A karikák elkendőzése - speciális alapozóval - ugyanis csak ideig-óráig sikerülhet.

(www.patikamagazin.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).