Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2011. Június 09. 14:37, csütörtök | Kék hírek
Forrás: HírTV

Indul a nagy razzia

Indul a nagy razzia

Strand, fesztivál, taxi, étterem. Június közepén kezdődik a fogyasztóvédők szokásos nyári razziája. A vendéglátóiparban az ellenőrzés kiterjed a számlaadási kötelezettségre, a szervízdíj feltüntetésére és a mérőeszközök hite

Inkognitóban ültek le az asztalhoz a Kopaszi-gát egyik éttermében a fogyasztóvédelem ellenőrei. Most arra voltak kíváncsiak, hogy valóban annyi vodkát hoznak-e ki, amennyit kifizettetnek a vendéggel.

„Itt az itallapon látjuk, hogy a röviditalok 4 centek, és ilyenkor visszamérjük, hogy megvan-e a megfelelő mennyiség” – mondta az egyik ellenőr. A négy cent négy cent volt. Hogy esetleg vizezték-e, az nem derülhetett ki. „Nem, nem kóstoljuk meg” – tette hozzá. Szolgálatban ők se ihatnak.

„Ha olyan problémát találunk, ami ott a helyszínen javítható, akkor erre mindig meg is szoktuk adni az esélyt. Tehát ez nem szokott bekerülni a jegyzőkönyvbe, csak olyan szinten, hogy megvolt ez a hiányosság, de a helyszínen javították. Nyilván, hogyha vásárlói megkárosításról van szó, tehát kevesebbet mérnek, afölött nem tudunk szemet hunyni, tehát ez mindenképpen belekerül a jegyzőkönyvbe” – közölte Kaminsky Péter fogyasztóvédelmi ellenőr.

Üdvözlik, hogy nem a bírságolás az első

A vendéglátósok üdvözlik, hogy a hatóság nem a bírságolással kezdi. „Mi is próbálunk tájékozódni, havonta, félévente különböző jogszabályokban, de igazából mindig akkor történik valami, amikor kijön egy ellenőrzés és akkor ők elmondják, hogy mi a mostani, legújabb érvényben lévő jogszabály és ennek, hogy kell működnie. Hogy az meg is feleljen a különböző szabályoknak” – nyilatkozta Kele Péter, a Vak Varjú Beach helyettes üzletvezetője.

Augusztusig a fogyasztóvédelem fokozott ellenőrzéseket tart az üdülőhelyeken. „A piac-felügyeleti ellenőrzés a fogyasztók életének, illetve testi épségének védelmében a mutatványos berendezésekre, elsősorban a strandokon, aquaparkokban megtalálható vízcsúszdák illetve légvárakra fog kiterjedni” – nyilatkozta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

A vendéglátósok és strandok mellett a taxisok és az utazási irodák is számíthatnak fogyasztóvédelmi razziára. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 07:57, hétfő | Kék hírek

Sophos: tavaly minden ötödik magyar vállalatot megtámadtak zsarolóprogrammal

Az adathalászat volt a magyar vállalatok elleni zsarolóvírus-támadások leggyakoribb forrása 2023-ban; tavaly minden ötödik magyar vállalatot megtámadtak zsarolóprogrammal

2024. Augusztus 03. 09:01, szombat | Kék hírek

NAV: folytatódik a nyári ellenőrzés

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2024. Augusztus 01. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismét keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol.