Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2018. November 05. 07:16, hétfő | Belföld

Influenza veszély! Érdemes időben oltást kérnünk

Influenza veszély! Érdemes időben oltást kérnünk

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a hétfői Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkeztek a betegség elleni vakcinák.

A lap megkérdezte Ócsai Lajos oltásszakértőt, aki elmondta, hogy a héten megkezdődhet a krónikus betegek, a 60 évesnél idősebbek és a terhesek térítésmentes kampányoltása.

Hozzátette, ugyan az influenza elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, az oltás révén az egészséges oltott felnőttek 60-80 és az idősek - akiknek az immunrendszere már eleve gyengébb - 40-60 százaléka elkerüli az influenzát. A védőoltás pedig valamennyi korcsoportban 60-90 százalékkal csökkenti a szövődmények, például a tüdőgyulladás kialakulásának esélyét.

Bizonyított, hogy aki minden évben beoltatja magát influenza ellen, sokkal védettebb.

Egyelőre nem tudni, az idén mely vírusok okozzák majd a járványt. A háziorvosoktól kérhető oltóanyag háromkomponensű, viszont nincs benne a 2017-ben rendkívül sok megbetegedést okozó influenza B vírus elleni anyag.Így akinek eleve nem jár a térítésmentes oltás vagy biztosabb védelmet szeretne a várható járvány idején, annak ajánlott a négykomponensű oltás. Ez a vakcina a patikában vásárolható meg, de csak recept ellenében, hozzávetőleg 3000 forintért - olvasható a Népszavában.

Forrás: origo..hu

Kép: Illusztráció - MTI/Czeglédi Zsolt Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án.

Címkék: influenza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: