Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 12. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Ingatlanpiac: sok múlik a kilakoltatási moratóriumon

Ingatlanpiac: sok múlik a kilakoltatási moratóriumon

Az elmúlt hónapokat és az idei évet is elsősorban a kilakoltatási moratórium körüli várakozás szövi át. A zömében készpénzes vásárlók jelentős része kivárt, abban bízva, hogy a moratórium feloldása, vagy még előtte az egyre neh


Az elmúlt hónapokra jellemző volt, hogy a többségében készpénzes, nem befektetői vevőréteg kivárt az ingatlanpiacon, a kilakoltatási moratórium feloldásának esetleges árcsökkentő hatását remélve. Könnyen bekövetkezhet azonban, hogy csupán a lomha adminisztrációs eljárás miatt is az ügymenetek nagy része belecsúszik a következő téli időszakba, vagyis a következő kilakoltatási moratórium periódusába. A most érintett ingatlanok egy része tehát legkorábban 2012 tavaszán jelenhet meg a piacon.

2011 első két hónapjában is tehát a kivárás volt a jellemző. Csak az igazán olcsó, esetleg „kényszerértékesített” lakások fogytak. A kormányzati bejelentések, miszerint meghosszabbítják a moratóriumot, illetve próbálják megmenteni a hiteleseket, részben feloldotta a kivárást, így március hónapban nagy tranzakciószám növekedést tapasztaltunk, ami vélhetően áprilisban is tartja magát. Ez azonban átmeneti, a piac további sorsát a moratórium feloldását követő, felélénkült tranzakciószám növekedés jellemzi majd, melyet két lényeges szempont befolyásol: Az egyik, hogy a kormány milyen segítséget nyújt a vásárlóknak és az adósoknak. Jelenleg szó van arról, hogy befagyasztják a CHF árfolyamot, megkönnyítve a nehezen fizetők dolgát. Ezen felül államilag támogatott hitel is szóba került, abban az esetben, ha a vásárló piaci áron veszi meg az adós lakását. Utóbbi időben pedig az EUR alapú hitelek visszavezetéséről is hallani. A legnehezebb sorban lévő adósok megmentésére pedig (talán egy állami eszközkezelővel) többször felmerült a visszabérlés lehetősége is. Egyelőre még nem tudni a pontos intézkedésekről, de ha az irány valós, akkor ezek hatására élénkülhet az ingatlanpiac, az árak kimozdulhatnak nyugvópontjukról és emelkedésnek indulhatnak a vásárlásösztönzés hatására.Másik oldalról ennek ellenkezőjére, vagyis árcsökkenésre is sor kerülhet. A bankok fedezetérvényesítése, vagyis az ingatlanárverések következménye a kínálati piac növekedése, amelynek közvetlenül árcsökkentő hatása lehet. Ez azonban a bankok érdekeivel is ellentétes, tehát várhatóan nem tömegével, hanem a piaci árakat figyelemmel kísérve, lassan engedik piacra az értékesítendő lakásokat.

A második félév eseményeit tehát a kilakoltatási moratórium esetleges feloldása és a várható kormányzati intézkedések fogják meghatározni. Azt hogy a növekedő tranzakciók száma felfelé vagy lefelé módosítja az árakat, az attól függ, hogy a kormányzat élénkítő intézkedései érvényesülnek majd jobban, vagy a részleges kilakoltatási folyamat árcsökkentő hatása.Az sem kizárt persze, hogy az elhúzódó egyeztetések miatt a moratórium újbóli meghosszabbítása mellett dönt a kormány, amely a problémákat már a 2012-es évre tolhatja át, tovább duzzasztva a nem fizetők körét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal