Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Június 08. 07:37, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Ingyen van, és még használ is

Ingyen van, és még használ is

Nem is gondolnánk, milyen egyszerű gyakorlatokkal segíthetjük elő a helyes testtartást és védhetjük hátunkat különböző sérülésektől.

Ezek a gyakorlatok javítják a vázizomzatot, amely egyrészt a törzset tartja, másrészt segít abban, hogy életfontosságú szerveink a megfelelő pozíciót foglalják el. Ez az izomcsoport a comb felső részétől a mellizmokig terjed, és a testfelületen, valamint a mélyebben elhelyezkedő izmok egyaránt tartoznak hozzá.



Természetesen ismerünk sokféle tornaeszközt és gimnasztikai gyakorlatot, melyek a vázizomzat erősítését szolgálják, sok szakorvos véleménye szerint azonban az aktív életmód a legjobb módszer a karbantartására. Azt mondhatjuk, hogy ez az izomzat csak annyira fejlett, amennyire életünk során, mindennapjainkban igénybe vesszük. Ha valaki egész nap csak autóban, fotelban, esetleg a számítógép előtt ül, akkor teste pontosan ezekre a „tevékenységekre" lesz alkalmas!



Az alábbiakban ismertetjük azokat a „titkolt" gyakorlatokat, amelyek végzéséhez nem kell edző, kondibérlet, sem pedig méregdrága erőgép.


Járjon lépcsőn! Ez kiváló módszer a vázizomzat erősítésére. Szintén hasznos a minél több járás is. Álljon fel és mozogjon a munkahelyén is. Vigye át az üzenetet gyalog a másik irodába és ne telefonon.



Végezzen ülőgyakorlatokat! Ezek is igen hasznosak, és még csak fel sem kell állni hozzájuk a székből. Húzza be a hasát és tartsa úgy 10-15 másodpercig, közben lélegezzen ki és be. Ismételgesse ezt napközben, folyamatosan 60 másodpercre növelve a gyakorlat idejét. Kiválóan erősítheti vele hasizmait.



Tornázzon ott, ahol van, ha lehetősége nyílik rá! Térdeljen le, és tenyerét tegye a talajra. Ezután jobb karját nyújtsa előre, a bal lábát pedig hátra. Tartsa ki ezt a pozíciót kb. 15 másodpercig, közben lélegezzen egyenletesen. Ismételje meg fordított testtartásban is. Másik hasonló, hasznos torna: feküdjön hasra a talajon, emelje fel egyszerre karját és lábát, majd tartsa őket a levegőben kb. 10 másodpercig. Fokozatosan növelje a gyakorlatok idejét.



Nyújtózkodjon, próbálja megérinteni a mennyezetet! Ez is igen jól erősíti a vázizomzatot. Egyáltalán nem mellesleg: tudja-e hogy munkaasztala, számítógépe ergonómiailag helyesen van beállítva? Ha sokáig, rendszeresen ülünk egy bizonyos testtartásban, egyes izmaink megnyúlnak, mások összehúzódnak, vázizomzatunk tartása pedig gyengül. A helyes tartás megőrzésének legfontosabb és legegyszerűbb eszköze a helyes ülőpozíció biztosítása.



A fenti néhány hasznos tanács betartása mellett természetesen nem feledkezhet meg a helyes táplálkozásról sem.



(www.patikamagazin.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.