Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. December 27. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Ismeretlen faj és óriásgenom

Ismeretlen faj és óriásgenom

Egy új trópusi fagyöngyfajt mutattak be a tudósok a Kew Királyi Botanikus Kertben Londonban. A karácsonyi felfedezés mellett a tudósok felhívták rá a figyelmet, hogy idén találtak rá az eddig ismert legnagyobb genommal rendelkező élőlény

A kutatócsoport egy expedíció során még 2008-ban bukkant a növényre a Mabu-hegységben, Észak-Mozambikban. Így karácsony közeledtével megerősítették, hogy a Helixanthera schizocalyx a tudomány számára egy új, eddig ismeretlen faj.

Ez a fagyöngy vezeti a botanikai kert 2010-es „felfedezési listáját”, amely magába foglalja a vietnami orchideát és egy rendkívül ritka kameruni fát is.

A pillangók szakértője, Colin Congdon vette észre az élőlényt a Mabu-hegységben a fák sűrű lombozatának felső részében. Rájött, hogy ez a növény különbözik az összes többitől, amit eddig a szomszédos hegyekben, Malawiban és Tanzániában látott. Közelebbről megvizsgálva a Kew is megerősítette, hogy ez egy új faj.

A fagyöngy félparazita, vagyis bizonyos tápanyagokat más növényekből „szerez” meg. Miután a madarak megeszik kis, húsos, fehér és édes bogyóit, a magok ráragadnak a fák ágaira. Majd végül kicsíráznak és gyökeret eresztenek a fák élő szövetébe és kiszívják onnan a tápanyagokat.

Óriásgenom

Az év másik emlékezetes felfedezése az eddig ismert legnagyobb genommal (egy szervezet teljes örökítő információja, amely a DNS-ben van kódolva, vagy egyes vírusok esetén az RNS-ben) rendelkező élő faj fellelése volt. Ez a Paris japonica nevű szubalpin, a japán Honsú-szigeten őshonos növény. Genomja ötvenszer nagyobb, mint az emberi genom – olyan nagy, hogy ha a benne lévő DNS-láncot kiegyenesítenénk, olyan magas lenne, mint a Big Ben.

Az ilyen nagy genommal rendelkező növényeket jobban fenyegeti a kihalás veszélye, mivel kevésbé képesek alkalmazkodni a környezeti változásokhoz – állítják a biológusok.

(BBC, MNO)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül