Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 05. 18:01, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ismét szállítható Szerbiába a friss sertéshús Magyarországról

Ismét szállítható Szerbiába a friss sertéshús Magyarországról

Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt, több mint egy éves tárgyalássorozat eredményeként - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Szerbia - számos más országhoz hasonlóan - az afrikai sertéspestis (ASP) tavaly áprilisi megjelenését követően zárta le piacát a magyar sertéstermékek előtt. A gazdasági kár mérséklése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról.

A regionalizációt lehetővé tévő állategészségügyi bizonyítványról végül ez év szeptember végén született megállapodás. Ennek értelmében mostantól ismét szállíthatnak az úgynevezett fertőzött területen kívül működő magyar vállalkozások friss húst Szerbiába.

Az elmúlt napokban egy hazai vállalkozás már jelezte szállítási szándékát, így várhatóan hamarosan elindul az első szállítmány - írtaz AM.

A korábbi egyeztetések eredményként Albánia, Georgia (Grúzia) és Hongkong egyáltalán nem vezetett be korlátozásokat, míg például Chile, Kanada, USA, Macedónia, Montenegró, Szingapúr és Vietnám csak bizonyos területekre és termékkörökre korlátozta az intézkedéseket.

A szerb társhatósággal zajló tárgyalások folytatódnak annak érdekében, hogy az engedélyt kiterjesszék a húskészítményekre, valamint az élő sertésre is. Emellett több, úgynevezett harmadik országgal (például Dél-Korea, Japán) folytat egyeztetéseket a magyar főállatorvos hasonló kedvezmények elérése érdekében.

Címkék: hús, sertés, szerbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.