Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Június 05. 13:57, vasárnap | PR
Forrás: (x)

ISO 27001: a rendszerszintű információbiztonság

ISO 27001: a rendszerszintű információbiztonság

Adataink biztonsága – főleg az online lét térhódítása óta – kiemelkedő fontossággal bír. Ugyanúgy igaz ez személyes és céges szinten is.

Mindkét esetben tehetünk persze megelőző lépéseket, a vállalkozások akár szabványos keretek között is.

A létfontosságú adatvédelem

A cégek élete lényegében adatokra és információkra épül. Ezek természetesen rendkívül sokrétűek lehetnek, kezdve az alapvető céginformációktól, a partner adatokon át a kényesebb adatokkal bezárólag, mint pl. pénzügyi folyamatok, szerződések, termékinformációk és még sorolhatnánk. A szenzitívebb információk biztonsága a cég jól megfontolt érdeke, hiszen akár egy kisebb zavar is komoly károkat okozhat a működésben, sőt, akár könnyen meg is károsíthatja a vállalkozást.

A támadások mára jórészt az online folyamatokra és az online térbe helyeződtek át. Az erre specializálódott emberek, vagy akár szervezetek a legkülönfélébb módokon próbálnak információhoz jutni. Ezek sokszor a megtévesztésig hasonlítanak a valódi megkeresésekre és nem ritka, hogy a gyanútlan dolgozók be is dőlnek a próbálkozásoknak. A céges működést és vagyont tekintve tehát létfontosságú az adatok biztonságos tárolásra és a megfelelően védett információ-folyam. Erre szolgál kiváló keretrendszerként az ISO 27001 szabvány is.

A szabványosított rendszer célja

Az ISO 27001 szabványon alapuló adatbiztonsági rendszer kiépítésének első lépése egy kockázatelemzésen alapuló értékelés. Ennek során egy úgynevezett információs vagyonleltár készül, mely lényegében listázza a céges adatokat és három szempont alapján sorolja be azokat kategóriákba. Ez a hármas egység az angol CIA rövidítéssel írható le a legegyszerűbben. Ezek elemei a bizalmasság (confidentiality), a sértetlenség (integrity) és a rendelkezésre állás (availability).

A bizalmasság lényegében azt szabályozza, hogy az egyes információkhoz ki férhet hozzá a cégen belül. Ez az ISO 27001 szempontjából alapvető fontosságú, hiszen akár belülről is sérülhet a rendszer integritása. Mely egyben a második szempont is. A sértetlenség az információk hitelességét és a valósággal való egyezését szabályozza. A harmadik szempont, vagyis a rendelkezésre állás egyet jelent annak biztosításával, hogy az információk az arra jogosultak számára elérhetőek és felhasználhatók.

A biztonság tanúsításának előnyei

Más szabványokhoz hasonlóan az ISO 27001 szabvány is tanúsítható egy külső cég/auditor által, ezzel biztosítva, hogy a cég megfelel a rendszerben foglalt biztonsági előírásoknak. A tanúsítás természetesen számos előnnyel jár a cég szempontjából. Az első és legfontosabb haszon, hogy csökkenti a visszaélések kockázatát, ezzel együtt pedig az adatok elvesztésének lehetősége is minimálisra csökken, hiszen a belső folyamatokat is szabályozza. A kockázatok csökkenésével a partnerek bizalma is növekszik cégünkben, ezzel együtt pedig a vevői elégedettség is nő.
Az összehangolt folyamatok garantálják az adatok biztonságát, átláthatóságát és nem utolsósorban megkönnyítik kezelhetőségüket. Ez hosszabb távon akár a költségeket is csökkentheti, hiszen a visszaélések miatti kiesésekkel nem kell számolnunk. Az ISO 27001 szabvány tehát minden szempontból odafigyel adataink biztonságára, melyért cégünk és partnereink egyaránt hálásak lesznek.

Címkék: ISO szabvány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből