Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. December 08. 09:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Mfor.hu

Istria néven új éjszakai vonat közlekedik majd Győr érintésével Horvátországba

Istria néven új éjszakai vonat közlekedik majd Győr érintésével Horvátországba

Új menetrendi év kezdődik december 11-én a vasúton, a vonatok közlekedése nagyobb részben változatlan marad, azonban több hazai régióban és nemzetközi viszonylatban lesznek az utasok igényeihez illeszkedő módosítások.

Január elsejétől a vonatokon nem lehet dohányozni, az év végéig a kijelölt vonatokon és kocsikban még megengedett a dohányzás, olvasható a MÁV szerdai sajtóanyagában.

December 11-én, vasárnap életbe lép a 2011/2012. évi vasúti menetrend, amely 2012. december 8-ig lesz érvényben.

Belföldi menetrendi fejlesztések:

· A Dunakanyar jelentős turistaforgalmának jobb kiszolgálása érdekében félóránként járnak a személyvonatok Budapest és Vác között már hétvégén is. Azaz a Budapest-Nyugati pályaudvar-Vác vonalon jelenleg csak munkanapokon közlekedő személyvonatok menetrendváltástól naponta közlekednek.

· Budapestről Debrecenbe a jelenleginél két órával később, 22:28-as budapesti indulással is el lehet jutni, ugyanis Budapest-Püspökladány helyett Budapest-Debrecen viszonylatban fognak közlekedni a késő esti és a kora reggeli vonatok.

· Budapest és Zalaegerszeg között új közvetlen gyorsvonat közlekedik Boba érintése nélkül, rövidebb menetidővel.

· Szeged és Horgos között vasárnaponként a vajdasági diákok utazásának elősegítésére új személyvonatpár közlekedik.

· Balatonfüred helyett Tapolcáig közlekedik egy délutáni, Székesfehérvárról induló vonat, az önkormányzati egyeztetéseknek megfelelően.

· Szombathely és Pécs között a Corvinus nemzetközi gyorsvonattal együtt több, összesen négy pár gyorsvonat közlekedik. A vonatok Barcs és Gyékényes között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

· A Budapest-Kiskunhalas-Kelebia vonalon valamennyi távolsági vonat Kőbánya-Kispest helyett Budapest-Keleti pályaudvarról indul és oda érkezik.

Nemzetközi menetrendi fejlesztések:

· Zürich is elérhető lesz közvetlen Railjet vonattal: új nappali vonatpár közlekedik Budapestről Zürichbe és vissza.

· Budapest és Prága között új vonatpár közlekedik Slovan néven, naponta. Ezzel a két főváros között már öt nappali és két éjszakai eljutási lehetőség áll az utasok rendelkezésére.

· Istria néven új éjszakai vonat közlekedik Pulába a Budapest-Győr-Zalaegerszeg-Őrihódos-Ljubljana-Pula útvonalon a nyári időszakban, heti két alkalommal.

· A Dacia nemzetközi gyorsvonat csak a karácsonyi-újévi és a nyári csúcsidőszakban közlekedik Bucuresti-Budapest-Bécs viszonylatban. Az év többi részében Munténia nevű gyorsvonat közlekedik Budapest és Bukarest között.
• A nyári Nesebar nemzetközi gyorsvonattal hetente két napon (kedden és pénteken) lehet eljutni Burgaszba, szombatonként pedig újra Várnába is indul közvetlen járat, Albena néven.

Egyéb menetrendi változások:

· A Venezia vonat - az olasz vasút előnytelen üzleti ajánlata miatt - nem közlekedik, helyette bécsi átszállással kínál a vasúttársaság Velencébe, Rómába, Bolognába és Firenzébe éjszakai eljutást. Belföldön a megszűnő vonattal azonos időfekvésben Budapest-Keleti-Nagykanizsa között gyorsvonat közlekedik.
• A Dombóvár-Gyékényes vonalon a Somogy InterCity Nagykanizsa helyett Gyékényesről/ig közlekedik.

2012. január 1-jétől a nemdohányzók védelméről szóló törvény változása miatt dohányzási tilalom lép életbe a vonatokon. A menetrendkönyv belföldi mezőinek elején - táblázatos formában - kerültek megjelenítésre azok a vonatok, amelyek kijelölt kocsijaiban 2011. december 11. és december 31. között még lehet dohányozni

Címkék: MÁV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?