Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Szeptember 14. 06:51, péntek | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

Iszlámellenes film - Rendőri védelem alatt a feltételezett producer

Iszlámellenes film - Rendőri védelem alatt a feltételezett producer

Rendőri védelem alá helyezték csütörtökön a Mohamed prófétát gyalázó amatőr film feltételezett producerét - közölte csütörtökön a Los Angeles-i rendőrség.

Az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmnek a YouTube videomegosztóra feltöltött előzetese miatt erőszakos tiltakozások robbantak ki a muszlim világban, és a líbiai Bengáziban meggyilkolták az Egyesült Államok nagykövetét, valamint annak három munkatársát.
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Nakoula Basseley Nakoula néven tartja számon a férfit, akit 2010-ben banki csalások miatt 21 havi szabadságvesztésre elítéltek, és akit feltételesen helyeztek szabadlábra. Az 55 éves Nakoula egyiptomi származású és kopt keresztény. A férfi a zavargások kitörése után Sam Bacile néven interjút adott több sajtóorgánumnak, amelyek szerint izraeli-amerikai ingatlan-befektetőnek adta ki magát és nem tanúsított különösebb megbánást a történtek miatt.
A Los Angeles-i rendőrség által Nakoulának nevezett férfi többször is összeütközésbe került a törvénnyel. 1991-ben kisebb vétségek ellen indult eljárás ellene, 1997-ben pedig egy év szabadságvesztést ítélték metamfetamin előállítása miatt.
Nakoula az elmúlt években a legkevesebb 17 nevet és álnevet használt. Az FBI irataiban ezek közül a Mark Basseley Youssef, a Yousseff M. Basseley, a Nicola Bacily és a Malid Ahlawi fordul elő, bírósági iratokban pedig a Thomas J. Tanas, Ahmad Hamdy és az Erwin Salameh szerepel. Az amerikai filmszínészek céhének (FAG) nyilvántartása Abenob Nakoula Bassely néven ismeri, a Mohamed-film forgatásával kapcsolatban pedig a Sam keresztnév mellett a Bassiel, a Bassil és a Bacile családnevet használta.
A CNN megszólaltatott egy, a Mohamed-filmben szereplő színésznőt, Cindy Garciát, aki elmondta, hogy a szereplőgárdát és a technikai személyzetet félrevezették, mert azt mondták nekik, hogy a film címe Desert Warrior (Sivatagi harcos) lesz, és a forgatókönyvben a valójában Mohamedet megtestesítő karakter még George néven szerepelt. Többen azt állították, hogy a szövegüket, amelyben eredetileg nem szerepeltek az iszlámra való utalások, a forgatás közben drasztikusan átírták.
A CNN szerint a filmet amerikai iszlámellenes csoportok támogatták. A forgatás egyik "szaktanácsadója", Steve Klein, a Concerned Citizens for the First Amendment (Aggódó Polgárok az Első Alkotmány-kiegészítésért) elnevezésű szervezet vezetője volt. A csoport szerint az iszlám fenyegetést jelent az amerikai szabadságra. A vietnámi tengerészgyalogos veterán Klein keresztény fundamentalistákat képzett ki háborúra.
A film egyebek között az egyiptomi iszlamisták előretörését Mohamedre és vallásalapításának korára vezeti vissza. A történet azt állítja, hogy a későbbi próféta kétes származású, aki nemi gerjedelmét hol férfiakkal, hol nőkkel, hol pedig kiskorúakkal csillapította és aki Isten és a saját maga szerezte Korán nevében kínoztatott és gyilkoltatott meg embereket. Az iszlám tiltja Allah és Mohamed képi ábrázolását, ezért önmagában már a film elkészítése is tudatos provokációnak számít.
A szereplőválogatás 2011 júliusában kezdődött, a Kaliforniában érdektelenséggel fogadott film angol nyelvű előzetese pedig idén júliusban került fel a YouTube-ra. A 13 perces videó szövegét lefordították arabra, és annak több jelenetét bemutatták az egyiptomi televízióban is. Ez robbantotta ki a kairói, majd a több muszlim országra átterjedt erőszakos tiltakozásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez