Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 06. 09:16, hétfő | Helyi

Itt a fűtési szezon, sajnos a tragédiák száma is megnő

Itt a fűtési szezon, sajnos a tragédiák száma is megnő

A fűtési szezonban megemelkedik a lakástüzek száma. Sajnos minden héten hallunk halálos áldozatot követelő tüzekről az ország különböző részeiről.

Az őszi-téli időszakban az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni, főzni kell és a szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük. A lakástüzek többsége kis odafigyeléssel megelőzhető. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, főzés, dohányzás vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz.

Fontos, hogy a fűtőeszközöket rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel.

Manapság megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, ezáltal megváltozik a kéménykör működése is, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.

Fontos tudni, hogy szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. Tehát ne dobjanak a tűzre háztartási hulladékot, műanyagot, nedves fát, hiszen a helytelen fűtés könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő otthonunkban, ugyanakkor nagymértékben szennyezi a környezetünket és károsítja egészségünket is.

Egy füstérzékelő nagyon jó szolgálatot tehet otthonunkban. Az egyedül élő idős emberek lakásába különösen tanácsos füstérzékelőt felszerelni, amely már a tűz keletkezésekor figyelmezteti őket a veszélyre és még időben el tudják hagyni az épületet és segítséget kérni a tűzoltóktól. Szintén hasznos lakásunkban elhelyezni egy porral oltó készüléket is, amelynek segítségével a kezdeti, kisebb tüzeket elolthatjuk. Odafigyeléssel és kis anyagi ráfordítással sokat tehetünk biztonságunkért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.