Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Június 19. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt a grillszezon, ússzuk meg hasfájás nélkül

Itt a grillszezon, ússzuk meg hasfájás nélkül

A nyár a szabadtéri sütés-főzés, bográcsozás ideje, a nagy melegben azonban érdemes arra is odafigyelni, mit eszünk és hogyan tároljuk az ilyenkor gyorsan romló ételeket. Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója néhány praktikus tanácsot adott rádiónknak, amikkel nyáron is elkerülhetjük az ételmérgezést és a gyomorrontást.

A tudatos vásárlás aranyszabálya, hogy csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van. A gyorsan romló, vagy hűtve tárolandó termékeket hagyjuk a vásárlás végére, hűtőtáskában szállítsuk haza, és a lehető legrövidebb időn belül hűtsük azt vissza. Bármilyen ínycsiklandó is az út menti árusok portékája, figyeljünk rá, hogy csak az engedélyezett helyről vásárolt élelmiszer minősége szavatolható.

A boltokban, fesztiválokon, szabadtéri sütés-főzésnél egyaránt fontos szem előtt tartani a fogyaszthatósági vagy szavatossági időt, a megfelelő tárolást és hűtést, ellenőrizni a környezet tisztaságát és a termék frissességét. Bár a színárnyalat húsfajtánként eltérő, a fényesség mindegyiknél a frissesség, míg a nyálkásság, esetleges zöld elszíneződés és a megszokottnál erősebb vagy attól eltérő szag, a nem megfelelő minőség jele (ezt a húsba való bemetszéssel otthon is ellenőrizhetjük). Nyáron a felengedtetésnél a melegben gyorsabban elszaporodó baktériumok miatt a konyhapulton hagyott lassú olvasztgatás helyett célszerűbb az ételt gyorsan felengedni.

Habár a kánikulában esetleg nem is esik jól, részesítsük előnyben a langyos ételekkel szemben a forrókat, hisz azokban a forralás révén a kórokozók elhalnak. A szomjoltó sör, bor, cukros üdítők mellett, – melyek a szervezetet dehidratálják – fogyasszunk elegendő vizet is a folyadék pótlására. A kerti grillezésnél azt is tartsuk észben, hogy a faszén csak egyszer használható, ugyanis a rácsöpögő zsír folytán a következő használatkor mutagén és karcinogén anyagok kerülhetnek róla a pácolt finomságokra, hívta fel a figyelmet Sziebert Gergely.

A füstölt élelmiszerek szennyező anyagtartalmával kapcsolatban a szakember hangsúlyozta, nincs miért aggódnia a magyar fogyasztóknak, hiszen a megengedett határérték nálunk már a kilencvenes évek vége óta alacsony. A transzzsírsavakat nagy arányban tartalmazó termékek betiltásáról Sziebert úgy vélekedett, mint a kormányzat egészségpolitikájának fontos mérföldkövéről, hisz ezek a zsírok hidrogénezésével, mesterséges úton előállított anyagok az érrendszeri megbetegedések és a meddőség előidézői, ráadásul rákkeltő hatásúak, ezért fogyasztásuk komoly egészségügyi kockázattal jár.

Zárásként Sziebert Gergely igazgató az elmúlt időszak élelmiszerbiztonsági botrányára, a sertéspestisre is kitért. Mint elmondva, a vírus csak állatra halálos, emberre nézve nem veszélyes, elszaporodásáért pedig a határon átvándoroló ellenőrizhetetlen vadállomány felelős. Magyarország, fontos tranzitországként megtette a szükséges megelőző lépéseket –tette hozzá a szakember – az ukrán határszakaszon fertőtlenítő kapuk felállításával és szigorított poggyászellenőrzéssel, a tej- és hústermékek elkobzásával, az országon belül pedig a kilőtt vadállomány bevizsgálásával, az állattartók és vadászok tájékoztatásával igyekeznek gátat vetni a kórnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.