Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Május 24. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt a jó idő, kezdődik az allergiaszezon

Itt a jó idő, kezdődik az allergiaszezon

A múlt héten az esők és a viharos szél jelentősen csökkentették a pollenkoncentrációt, most azonban, ahogy melegszik az idő, ismét gyorsan emelkedik a levegőben lévő virágpor mennyisége. Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint a tavaszi fák pollenszórása ugyan a végéhez közeledik, viszont megkezdődött a kora nyári gyomok és a pázsitfűfélék virágzása - közölte ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Az elkövetkező napokban elsősorban a pázsitfűfélék pollenje lehet jelen magas koncentrációban, sőt helyenként a nagyon magas szintet is elérheti. A hétvégén, a meteorológiai előrejelzés szerint ismét lehetnek záporok, zivatarok, de ennek hatására is csak átmenetileg és helyenként csökkenhet a pollenkoncentráció. Elkezdődött a csalánfélék virágzása is, pollenkoncentrációjuk várhatóan az ország nagy részén eléri a tüneteket okozó közepes szintet. Hetek óta tart a lórom és az útifű pollenszórása is, virágporuk mennyisége viszonylag lassan emelkedik, de helyenként ez is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.
Ezzel párhuzamosan a tavasszal virágzó fák pollenszezonja a végéhez közeledik, már csak a kevésbé jelentős allergénnek számító fenyőfélék virágpora lehet jelen közepes, esetleg magas mennyiségben. Alacsony koncentrációban előfordulhat még a levegőben a bodza, a dió, az eperfafélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora. A kültéri allergén gombák koncentrációja emelkedik, elérheti a közepes, vagy a magas, esetleg a nagyon magas szintet is.

A pollenkoncentráció csökkentésért a kert- illetve földtulajdonosok is sokat tehetnek. A nyári gyomok esetében rendszeres fűnyírással, kaszálással javítható a helyzet. A parlagfű is megtalálható már a földeken, de még nem virágzik, a növény most jellemzően 15-20 centiméter magas. Ebben az állapotában még könnyű gyökerestől kihúzni a földből. Fontos kiemelni azt is, hogy a törvény szerint az ingatlantulajdonosoknak június 30-ig kell megakadályozniuk a parlagfű virágzását.

Az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Pollen Napló szolgáltatásának segítségével. Az ingyenes alkalmazás a www.pollendiary.com/Phd/hu weblapon keresztül érhető el egy gyors regisztrációt követően, és itt követhető, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának mérési adatai, az aktuális pollenhelyzet térképes és szöveges formában is folyamatosan nyomon követhető az oki.antsz.hu, a www.antsz.hu és a www.facebook.com/tisztiorvos internetes oldalakon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.