Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Március 14. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt a tavasz, ébrednek a vérszívók is

Itt a tavasz, ébrednek a vérszívók is

A természettel a vérszívó kullancsok is felébrednek. A melegebb, nedves időszakot szeretik legjobban, így bárki találkozhat velük füves, bokros, fás területeken.. Az betegségeket terjesztő paraziták a lakásba legtöbbször a házi kedvencekkel együtt érkeznek, de felkapaszkodhatnak az ember cipőjére, nadrágjára, bőrére is. Egy kis odafigyeléssel, rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető a fertőzés - mutat rá az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Kullancsok sűrűn fordulnak elő a cüves, bokros, fákkal teli területeken. A vérszívó paraziták rejtőzködő életmódot folytatnak, nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a nagyon meleget sem. Egyedfejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Az állatok vagy az emberek szervezetéből kiszívott vér azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévő különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A lehető leghamarabb gondoskodjunk a kullancs eltávolításáról, ha szükséges szakember bevonásával. Lehetőleg kerüljük a számunkra ismeretlen - népi módszereket, melyből nagyon sokféle létezik. Modern kullancskiszedő csipesszel (melyet patikákban lehet kapni) ki lehet szedni a parazitát. Csípés után fertőtlenítsük a csípés helyét, és haladéktalanul keressük meg háziorvosunkat, aki el tudja mondani a csípésre alkalmazandó teendőket. A kullancs kiszedése után keletkezett sebet gyógyulásáig rendszeresen figyeljük.

Hazánkban a kullancsok által terjesztett betegségek közül leggyakrabban főleg kettő okoz súlyos betegséget

A vírus által okozott vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás - kullancs-encefalitis - régebb óta ismert kór. A baktérium okozta betegségről, a lyme-kórról - lyme borreliosisról - csupán az utóbbi időben hallunk sokat. A lyme-kór gyakoribb és az ország egész területén előfordul.

Legjobb védekezés a megelőzés!

Riasszuk el magunk és állataink környezetéből a csípést okozó parazitákat, ezzel megelőzhetjük a szövődményként esetlegesen elkapható betegségeket is.

Léteznek speciális kullancsirtók/riasztók, ezekkel a szerekkel impregnálhatjuk felsőruházatunkat is, kizárólag ezt! Így körülbelül két hétig tartó fokozott külső védelmet biztosíthatunk magunknak. Ne feledkezzünk meg sapkánk, fejfedőnk kezeléséről sem!

Világos színű öltözék révén a szabadban könnyebben felismerhetjük a reánk hulló, ruhánkra mászó kullancsokat. Érdemes fejünket védeni erdőjárás alkalmával világos sapkával, ruházatunk legyen hosszú szárú.

Kiránduláskor kerülő útvonal révén törekedjünk arra, hogy kikerüljük a kullancsok élőhelyeit, a hűvös, nedves, árnyékos, füves, bokros csalitost és erdőrészeket, a cserjéseket! Ne haladjunk vadcsapásokon sem! Házfalak tövénél és korhadt fatörzsek közelében gyakrabban fordulnak elő ezek a parányi vérszívók. Az erdőn és a legelőn lehetőleg az úton járjunk, s az utóbbin ne időzzünk túl sokat, mert az állatok által használt útvonalakon mindig több a kullancs. Ha meg szeretnénk pihenni, sohase feledjük el, hogy előbb terítsünk pokrócot a földre!

Test önellenőrzés: a nap végén és másnap reggel is tüzetesen vizsgáljuk át a testünket, kullancs után kutatva! Különös gondot fordítsunk fejbőrünk és hajlataink ellenőrzésére! Ha kullancsveszélyes területen haladtunk át, ne várjuk meg az estét, azonnal tartsunk magunkon kullancsvizitet!

Ruharovancs: a szabadban hordott ruháinkat az újabb felvétel előtt mossuk ki, illetve vizsgáljuk át alaposan, mert rejtőzhet benne kullancs!

Gyermekeink védelme: egy kiadós udvari foci, egy udvari hancúrozás után gyermekeink ellenőrzését is érdemes elvégezni. A fejben, a fül mögött, a tarkó tájékán, a hajlatokban simítással bizonyosodhatunk meg a parazitáktól való mentességről.

Állatvédelem: házi kedvenceinket, különösen a kutyákat kezeljük kullancsokat elpusztító, elriasztó szerekkel. Manapság az állatainkra kíméletes, árban megfizethető lehetőségek tárháza (spray, csepp, nyakörv, stift, por) áll rendelkezésre. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy a több hónapig aktív védelemmel a bolha-és kullancsirtó nyakörv a legjobban alkalmazható.

Permetezzünk! Azokon a helyeken, ahol hosszabb időt töltünk - például udvar, utcafront, előkert -, a kullancsokat permetezéssel pusztítsuk el! Ideális időpontok: március vége-április eleje, illetve augusztus-szeptember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.