Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Február 27. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt az újabb kihívás! El tud olvasni 50 könyvet idén?

Itt az újabb kihívás! El tud olvasni 50 könyvet idén?

Egy nemzetközi kezdeményezés mintájára Magyarországon is elindult a Könyvkihívás, amelynek elsődleges célja felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára. A feladat: egy év alatt 50 könyv elolvasása. „Már az első hetekben több mint négyezren regisztráltak akonyvkihivas.huhonlapra, ahol a versenyzőket egymás ajánlásai segítik a kitűzött cél teljesítésében”– mondta el a Rádió Orientnek Ganzler Orsolya, sajtófőnök.

Egy év alatt 50 könyvet elolvasni nem kis vállalkozás, hiszen ez átlagosan heti egy könyvet jelent. A versenyben való részvételre azonban azok számára is van lehetőség, akik ennél kevesebbre vállalkoznak: szeptember végéig tart a 25 könyv elolvasását vállalók versenye, de akár egy hónapra is be lehet nevezni, ez esetben 4 könyvet kell elolvasni – ismertette a részleteket Ganzler Orsolya.

50 könyv, 50 kategória

Nehézség – különösen az 50 könyvet bevállalóknak – hogy minden könyvnek más kategóriába kell tartoznia, romantikustól kezdve a szépirodalmin át a krimiig. Ebben segít akonyvkihivas.hu, ahol kategóriák szerint lehet válogatni a mások által olvasott és ajánlott könyvek közül. „Bár a feladat teljesítése nem kevés utánajárást igényel, de új stílusok, műfajok megismerésére vezeti rá a résztvevőket” – véli a sajtófőnök. Kiemelte: szabály szerint mindenképpen idén kell elolvasni a könyveket, a korábban olvasottak nem számítanak.

Ganzler Orsolya elmondása szerint a kezdeményezés elsődleges célja az olvasás mint kikapcsolódási és művelődési forma népszerűsítése, másrészt pedig egy felmérést is készítenek azokról, akik szeretnek olvasni – korosztály, nemek, stb. - tekintetében. A sajtófőnök előzetes várakozásairól szólva elmondta, valószínűleg a fiatalabb korosztály – akik inkább töltik internetezéssel, tévénézéssel a szabadidejüket - tekintetében rosszabb a helyzet, de mint mondta „cáfoljon rám a valóság”.

Kortárs írókat is bevonnak

Bár nem hosszú távú tervekkel indultak, Ganzler Orsolya reméli, hogy ez az év az olvasásról fog szólni mindazok számára, akik hallottak és csatlakoznak a programhoz. „Igyekszünk kortárs írókat is bevonni abból a célból, hogy segítsék a résztvevőket, ajánljanak számukra könyveket” – mondta el a további tervekről.

De vajon mi ad motivációt a résztvevőknek? Azok között, akik vállalják, hogy egy év alatt 50 könyvet elolvasnak, százezer, a 25-ös kihívást vállalók körében pedig ötvenezer forint értékű könyvcsomagot sorsolnak ki. „Legfőbb motiváció azonban maga az olvasás élménye kell, hogy legyen” – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.