Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2012. Július 17. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új műszerekkel a koraszülöttek életéért

Új műszerekkel a koraszülöttek életéért

Új műszereket kap a Semmelweis Egyetem koraszülött osztálya, így a csecsemők egy jobb életre kapnak esélyt, mivel a régi műszerek gyakran túllélegeztetik a koraszülötteket, ami tüdőkárosodást okozhat - tájékoztat a hirado.hu.

Ősztől jövő nyárig a gyermekklinikára hetven inkubátor, negyven lélegeztető gép, valamint több mint ötven betegőrző monitor is érkezik. A modern berendezésekkel nemcsak a koraszülöttek túlélési esélyei javulnak: csökken az egészségkárosodás mértéke és az orvosok szerint biztonságosabb lesz a betegellátás is.

A Semmelweis Egyetem Gyermekklinikáján használt műszerek már 15-20 évesek, gyakran kell javítani őket és elvileg csak 10 ezer óra lélegeztetésre alkalmasak. Ősztől egy uniós pályázatnak köszönhetően 800 millió forint értékben kaphat új gépeket a klinika.

A kisbabák, akik kis súllyal, vagy akár idő előtt születnek, esélyt kell, hogy kapjanak az egészséges életre, fizikai hátrányuk behozására – mondta az m1 Híradónak Jákó Kinga orvos-szakmai igazgató.

A korai születés gyakran tüdőkárosodást, vagy látásvesztést jelent, az új műszerekkel azonban az ilyen tartós betegségek kialakulása megelőzhető lesz – tette hozzá.

A régi műszerek gyakran túllégeztetik a koraszülötteket, ami szintén tüdőkárosodást okozhat.

A csecsemőhalálozás folyamatosan csökken. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 1000-ből 4,9 csecsemő hal meg az első betöltött életévéig. A szakértők szerint a modern gépek használatával ez az arány is tovább csökken majd, és már egy 700-800 grammos újszülöttnek is jobb esélyei lesznek az életben maradásra.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.