Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Január 29. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jógával csökkenthetők a mellrák utáni panaszok

Jógával csökkenthetők a mellrák utáni panaszok

A jóga nemcsak növeli az izmok erejét és rugalmasságát, de egy új kutatás szerint mellrákot követően biztonságos módja a fáradtság és a gyulladás csökkentésének és az általános egészségi állapot javításának - számol be a Fox News.

A mellrákból lábadozó páciensek a kezelés mellékhatásaként nyugtalanul alszanak, ami növeli a fáradtságérzetet, valamint a gyulladás kialakulásának kockázatát. Márpedig a fáradtság egy ördögi kör, minél többet pihen ugyanis valaki, annál inkább álmos lesz.

A rákos kezelést követően a szervezetben kialakuló gyulladásokat csökkenteni kell, mivel az súlyos esetben diabéteszhez, szívkoszorúér-betegséghez, ízületi gyulladáshoz és Alzheimer-kórhoz vezethet.

A mellrákból lábadozó nők számára a gyulladás és a fáradtság csökkentésének legjobb módja a mozgás. Mivel azonban a terápia legyengíti a pácienst, nem lesz ereje edzeni. Ezért jó megoldás a jóga, aminek hatékonyságán hat éven keresztül figyelték meg a résztvevőkön.

A randomizált vizsgálatban kétszáz, 27-76 év közötti mellrákos kezelésen átesett nő vett részt, akik mindegyike 12 héten keresztül járt el a jógaórákra. Ezen időszak alatt a kontrollcsoporttal összehasonlítva a résztvevőknél átlagosan 41 százalékkal csökkent a fáradtság-érzet és a gyulladás mértéke a lehető legalacsonyabb szinten volt. Megállapították, hogy minél több ideje járt valaki jógára, annál hatékonyabb volt ez a fajta mozgás-terápia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.