Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 11. 07:38, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Jöjjön az európai föderáció?

Jöjjön az európai föderáció?

Föderációvá kell átalakítani az Európai Uniót, mert irányíthatatlanná vált, és csak így orvosolható a válság – mondta kedden Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a varsói egyetemen tartott panelbeszélgetés keretében

„Egy olyan kölcsönös vétórendszert hoztunk létre, mely ellehetetleníti a döntéshozatalt” – mondta Sikorski, aki szerint Európának az Egyesült Államok példáját kellene követnie, ahol egy központi bank „megnyitja a csapot, és ennek köszönhetően az ország már kezd kilábalni a válságból”.

Sikorski szerint „a nagyság a tét – az, hogy az Európai Unió szuperhatalommá váljon”. Kifejtette, hogy önálló államként egyik ország sem boldogul, mert csak a közösségnek van esélye a világgazdaság játékosává válni.

A miniszter arra is kitért, hogy „a lengyel külpolitikára jellemző a statikus gondolkodás”, melynek értelmében mindenki azt feltételezi, hogy örökre az évekkel korábban meghozott Európa-párti döntések haszonélvezője marad. Sikorski szerint az európai közösségérzet eróziójához az vezetett, hogy döntéseket eddig Brüsszelben hozták, a politikusok pedig csak utólag fordultak saját nemzetükhöz, és azt magyarázták, mennyire óvták nemzetük érdekeit. Véleménye szerint eljött az ideje, hogy a politikusok végre saját nemzeteik felé forduljanak, és megmagyarázzák nekik az uniós politika lényegét, illetve azt, miként lehet megmenteni az EU-t.

Radoslaw Sikorski külügyminiszter kedden az „Európa és a válság jegyében” című panelvitában vett részt, melyet három lengyelországi civil szervezet rendezett meg. A nagy érdeklődésnek örvendő eseményen a panel résztvevőin kívül számos politikus és diplomata, többek közt Kiss Róbert magyar nagykövet is részt vett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt