Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 20. 18:08, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Jól alakul a szezon a dinnyetermelőknek

Jól alakul a szezon a dinnyetermelőknek

Az elmúlt éveknél jobb lehet az idei szezon a magyar dinnyetermelők számára, azonban a munkaerőhiány miatt várhatóan nem nő a 3 ezer hektár alatti termőterület jövőre

- hangzott el egy hazai dinnyefogyasztást népszerűsítő rendezvényen csütörtökön Zamárdiban, a Strand fesztiválon.

A fesztivál nyitónapján tartott sajtótájékoztatón Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezető igazgatója elmondta, a zöldség-, gyümölcskultúrák jelentős részét öntözéssel művelik Magyarországon, de az idei szárazság nekik is problémát okozott.

A nyári gyümölcsöknél a korábbi éveknél, főleg a fagykáros 2020-as és 21-es éveknél kedvezőbbek az idei eredmények, kimondottan jó lett a kajszi- és őszibarackszezon, közepes volt a meggy- és cseresznyeszezon, a szilvaszezon pedig éppen "dübörög" - összegezte.

A görögdinnyénél a tavalyi katasztrofális időjárás hatására mintegy 20 százalékkal csökkent a gyümölcs vetésterülete, hasonlóan a többi jelentős termelőnek mondható európai országhoz. Idén a meleg kedvez a dinnyefogyasztásnak, jól alakultak a fogyasztási adatok, végig keresleti piac volt a jellemző, ami a termelők számára kedvezőbb árakat eredményezett - mondta.

Kelemen Péter arról is beszélt, hogy nehéz eladni a nagy méretű dinnyéket, a kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb, 4-6 kilogrammos dinnyéket keresik. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a meleg hatására előbb beérett, így sok helyen újra köt a dinnye, ezért augusztusban még egy harmad vagy negyed termést is be lehet majd takarítani, ha az időjárás megfelelően alakul. Így akár szeptember végéig elérhető lesz a friss, jó minőségű magyar dinnye - hangsúlyozta.

A tavalyinál kedvezőbb dinnyeárak ellenére stagnálni fog a dinnyetermő terület az országban; a kisebb termelők várhatóan visszaszorulhatnak, míg a nagyobbaknak növekedhet a termőfelülete. A legmeghatározóbb növekedéskorlátozó tényezőnek a munkaerőhiányt nevezte, de komoly kihívást jelentenek a növekvő költségek is, a műtrágya ára például egy év alatt háromszorosára nőtt. A költségek jelentős emelkedése miatt most csak azok a termelők lehetnek elégedettek, akik megfelelő öntözéssel magas hozamot tudtak elérni - jegyezte meg.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője arról beszélt, hogy az ágazat fennmaradását azzal támogathatja minden fogyasztó, ha magyar termékeket választ a kereskedelmi láncok kínálatából. Az ágazat problémái között említette a kedvezőtlen időjárás és a költségek emelkedése mellett azt is, hogy az import beelőzi a magyar dinnyét, a déli országokból már májusban meghozzák az európai boltok polcaira a gyümölcsöt, és megkötik a szerződéseiket az áruházláncokkal. Hangsúlyozta azt is, az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése.

Az MTI kérdésére Ondré Péter elmondta, évi 100-120 ezer tonna dinnye a magyar fogyasztás, és ennek mintegy ötöde, körülbelül 20 ezer tonna, amely a szlovák, cseh, lengyel piacokra kerül. Az idei dinnyetermés Kelemen Péter szerint egyelőre nem becsülhető meg a nagyon változó termésátlagok miatt, de a tavalyinál kevesebb lesz a kisebb vetésterület miatt.

Címkék: dinnye, szezon, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.