Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Március 26. 06:19, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Jól jön a húsvét az édességgyártóknak

Jól jön a húsvét az édességgyártóknak

Az édességgyártóknak jól jön a húsvét, eladásaik növekedésére számítanak. Ebben bíznak az élelmiszer-kereskedők is, de a szövetség szerint az ünnepi vásárlások ellenére sem lesz jobb évük, mint a tavalyi.

Sokan már a húsvéti menühöz vásárolják a hozzávalókat. Kevesebb mint két héttel az ünnep előtt a legjobban a különböző sonkafélék fogynak. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója elmondta: jellemzően az akciós, elsőáras termékek a legkellendőbbek, de elég jelentős a kereslet a márkás, nagy értékű, magas minőségű sonkák iránt is.

Szinten tartotta magát az édességek piaca

Noha a táblás csokoládéból a tavalyi áfaemelés után 10 százalékkal, a különböző desszertekből pedig 20 százalékkal esett vissza a forgalom, a húsvéti édességekre várhatóan idén is ugyanannyit költenek majd a vásárlók, mint 2009-ben.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint tavaly a fogyasztók kiemelten figyeltek - a válság ellenére is - a minőségre, hiszen a csokoládéból készült figurák mennyisége kétszer annyi volt, mint a bevonómasszákénak. Az elnök elmondta: a piac nagysága 2,7 milliárdos maradt, ugyanúgy mint az előző évben, tehát a piac szinten tudta tartani magát, és csupán a bevonómasszából készült figurák mennyisége csökkent.

Bajban a juhtenyésztők

Az édességgyártókkal szemben a juhtenyésztőknek nem segít az ünnep. A tavalyi kisebb szaporulat és a kedvezőtlen időjárás miatt idén várhatóan 20 százalékkal kevesebb hazai bárány kerülhet a külföldi piacokra húsvétkor. A gazdálkodók ráadásul a támogatás mértékével is elégedetlenek.

Üzletbezárások?

2009. januárhoz képest idén 4-5 százalékkal csökkent a hazai élelmiszer-eladás mértéke, a kereskedők ezért a tavaszi forgalomemelkedésben bíznak.

„Bízunk benne, hogy idén áprilisban, a húsvéti ünnepeket megelőzően akár 15-20 százalékkal is bővülhet az élelmiszer-értékesítés a korábbi hónapokhoz képest" - jelentette ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az ünnep ellenére az átlagosan alacsony forgalmi szint miatt az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a tavalyi évhez hasonlóan idén tovább emelkedhet az üzletbezárások száma.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -