Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. December 14. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Jönnek az önkéntes tartalékosok

Jönnek az önkéntes tartalékosok

Kétezer önkéntes tartalékos kiképzését kezdte meg a napokban a Magyar Honvédség. A szaktárca tervei szerint a ciklus végére nyolcezerre nő az önkéntesek száma. Januártól ők őrzik majd a laktanyákat.

A honvédség kiképző bázisán tartottak bemutatót az önkéntes tartalékosok az Országgyűlés szakbizottságának a Pest megyei Püspökszilágyon. A napokban több mint 2000 katona kiképzése kezdődött meg országszerte. 2011-től ők veszik át a honvédségi objektumok, laktanyák őrzését, amit az előző kormány magáncégeknek szervezett ki milliárdokért. „Ezek az emberek képesek lesznek arra is, hogy katasztrófavédelmi helyzetben is megállják a helyüket, és a kritikus infrastruktúra védelmét is ellássák, valamint távlati célokban ott szerepel az, hogy a NATO nemzetközi befogadó támogatási rendszerében kiegészítő szerepet töltsenek majd be” – fogalmazott Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A Honvédelmi Minisztérium a nyári árvizekhez, majd később az iszapkatasztrófához mindössze 18 önkéntest tudott mozgósítani.

„A mai napon, mintegy 105 főnek a felkészítése történt meg, természetesen több részletben. Úgy gondolom, hogy a következő napokban még mintegy 150-200 főnek a felkészítése fog megtörténni ebben az objektumban” – nyilatkozott Juhász István, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója.

Az önkéntes tartalékosok január 1-jétől kerülnek állományba határozatlan idejű szerződéssel. A következő 3 évben összesen 6 hónapra hívhatják be őket szolgálatra. A tartalékosok toborzására és kiképzésére 75 millió forintot különítettek el a 2011-es költségvetésben. Az önkéntesek mellett megmaradnak a hagyományos, úgynevezett kiképzett tartalékosok is. Őket kizárólag háborús veszély esetén hívhatnák be. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.