Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell, a tagországok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően közölte, Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltban tett moszkvai és pekingi útjával összefüggésben külön megbeszélést fog kezdeményezni hétfőn annak nyomán, hogy - mint mondta - a magyar külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azzal vádolta az Európai Uniót, hogy a háborút pártolja.

"Ez teljes mértékben elfogadhatatlan. Az Európai Unió nem a háborút pártolja. Az Európai Unió nem a háború oldalán áll" - fogalmazott.

Az Európai Unió Ukrajnát támogatja egy agresszióval szembeni háborújában. Az Európai Unió be akarja fejezni a háborút az ENSZ Chartája szerint - húzta alá a főképviselő.

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége által augusztus végére tervezett informális külügyi tanácsülés összehívására vonatkozó kérdésre válaszolva Borrell közölte: a miniszterek beszélni fognak a magyar kormány "elfogadhatatlan álláspontjáról" a magyar kormányfő moszkvai és a kijevi útjának vonatkozásában.

"Megbeszéljük a történteket és a magyar kormány álláspontját" - fogalmazott Borrell, majd úgy folytatta: "megpróbálunk különbséget tenni a magyar kormány és az ország között, amely az uniós tanács soros elnökségét adja".

Emlékeztetett, a Külügyek Tanácsának összehívása a főképviselő feladata. Tehát - mint kiemelte - az augusztus végén, Budapesten tervezett informális külügyi tanácsülés összehívásáról a tagállami miniszterekkel folytatott megbeszélését követően fog dönteni.

Borrell beszélt arról is, hogy a tagállamoknak át kell tekinteniük, miként lehet a befektetéseket és a finanszírozást minél hasznosabban felhasználni Ukrajna megsegítésére. A tagországoknak segíteniük kell Kijevet, hogy mihamarabb helyre tudja állítani a megrongált villamosenergia-infrastruktúráját, valamint további légvédelmi rendszerek átadásával támogatniuk szükséges Ukrajna védekezését. Most ez a kettő a legfontosabb - emelte ki.

Kitért az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) pénteken kihirdetett véleményére is, mely szerint Izrael telepespolitikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, továbbá Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.

Kijelentette: ezek a következtetések nagyrészt összhangban vannak az Európai Unió álláspontjával, amely - szavai szerint - teljes mértékben egyezik a megszállt palesztin területek jogállásáról szóló ENSZ-határozatokkal.

"A nemzetközi jog folyamatos és egyre gyakoribb megsértésének idején erkölcsi kötelességünk, hogy következetesen megerősítsük megingathatatlan elkötelezettségünket a Nemzetközi Bíróság valamennyi döntése mellett, függetlenül a szóban forgó esettől" - fogalmazott.

A Nemzetközi Bíróság véleményét alaposan elemezni kell, többek között az uniós politikára gyakorolt hatásai szempontjából is - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.