Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. Június 01. 16:30, kedd | Helyi
Forrás: gyor.hu

Jótékony látogatás Kárpátalján

Jótékony látogatás Kárpátalján

Simon Róbert Balázs győri alpolgármester vezetésével járt önkormányzati delegáció Kárpátalján. Adományok átadása mellett a jövőbeni gazdasági kapcsolatok l

A küldöttség első állomása a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola volt. A felsőoktatási intézmény elnöke, Orosz Ildikó vette át az iskolának felajánlott projektort.

Az elnök elmondta, nagy segítség számukra a győriek rendszeres támogatása, az oktatáshoz elengedhetetlen eszközök felajánlása. A győriek segítségét egyébként már korábban szép gesztussal hálálta meg az intézmény, az egyik legszebb terem a város nevét viseli. (A főiskola valamennyi termét egy-egy magyar településről nevezték el, és a magyar önkormányzatok támogatásáról tábla tanúskodik a termek ajtaja mellett.)

Orosz Ildikó azt is elmondta, hogy a tető kicserélésével szeretnék folytatni az épület felújítását. Ez több százmillió forintos beruházás, amelyhez szintén várják a támogatást a cserepek megvásárlásához nyújtott esetleges segítséggel.

A küldöttség ellátogatott Kígyósra is. A kárpátaljai falucska éppen egy park kialakításán dolgozik, ezért is fogadták nagy örömmel az adományként átadott elektromos fűkaszát, amelyet Kész Elemér polgármester vett át. A közbiztonság javítása érdekében egyébként a település tervezi a polgárőrség felállítását. Győr ebben is felajánlotta segítségét a tapasztalatok átadásával, a polgárőrség megszervezésének támogatásával, akár a környező többi településen is.

A delegáció megkoszorúzta a Vereckei-hágón található honfoglalási emlékművet is, majd pedig több rászoruló család számára juttatott el tartós élelmiszer-ajándékot, illetve további intézményeknek könyveket, egyéb oktatási eszközöket.

Az alpolgármester megbeszélést folytatott Bacskai Józseffel a beregszászi magyar konzullal is, aki elismerően szólt a győri önkormányzat segítő hozzáállásáról. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy a győriek évről-évre segítik a térséget. Hozzátette, a hosszú távú megoldás a gazdasági kapcsolatok erősítése lenne.

Kifejtette, Kárpátalján számos lehetőség van kiaknázatlanul, amellyel a magyar vállalkozások is tudnának élni. A konzul hozzátette, bármelyik érdeklődő cég számára szívesen megszervezi a találkozót, hogy a kulturális kapcsolatok mellett a gazdasági kötelékek is erősödhessenek. Ebben a kezdeményezésben Simon Róbert Balázs alpolgármester segítségét ajánlotta fel.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.