Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Augusztus 29. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Jövő héten becsengetnek!

Jövő héten becsengetnek!

Kétmillió diáknak és csaknem kétszázezer pedagógusnak kezdődik meg a 2010-2011-es tanév jövő héten. Az I. Nemzeti Tanévnyitó ünnepséget Hódmezővásárhelyen tartották szombaton. Az oktatási államtitkár bejelentette, hogy több mint n

 
A szegénység leghatékonyabb ellenszere az oktatás, amely tartósan és fenntarthatóbban képes felszámolni a nélkülözést, mint bármely szociálpolitika - mondta köszöntő beszédében Lázár János polgármester. Több száz diák és pedagógus vett részt az I. Nemzeti Tanévnyitó ünnepségen Hódmezővásárhelyen. A polgármester azt is mondta: azt, hogy az I. Nemzeti Tanévnyitónak Hódmezővásárhely adhatott otthont, a városban az elmúlt években elvégzett oktatási integrációs munka elismerésének tekinti.


Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár arról beszélt: a kormány arra vállalkozott, hogy rendet és biztonságot teremt az oktatási rendszerben. Szakít az idegen minták kritikátlan követésével, és helyettük a legnemesebb neveléstörténeti hagyományaink erejére támaszkodva, azokat a mai kor követelményeihez igazítva építi tovább és újra a magyar iskolarendszert - fogalmazott. Igyekeznek még ebben a kormányzati ciklusban teljesíteni a közoktatással kapcsolatos vállalásaikat, vagy legalábbis minden területen elindítják azokat - ígérte.


A politikus a terveikből kiemelte, hogy a minisztérium szakítani kíván a minőségellenes normatív finanszírozással, és amint lehet, át kíván térni a pedagógusok fizetésének és járulékainak központi, költségvetési folyósítására. Kidolgoznak egy, a tanárok biztonságát, életszínvonaluk növekedését garantáló életpályamodellt. Az új közoktatási törvény pedig a tervek szerint egyensúlyt teremt majd a diákok, a pedagógusok és a szülők jogai valamint kötelességei között - mondta.


Az új Nemzeti Alaptantervben a korábbinál hangsúlyosabb szerepet kap a tervek szerint a mindennapos testmozgás, az egészségnevelés, a művészeti nevelés és a természettudományok, valamint a XXI. században történő boldoguláshoz szükséges tudáselemek. A kormány megszünteti az egyházi intézmények hátrányos megkülönböztetését a finanszírozásban és a pályázati rendszerben, valamint lépéseket tesz a pedagógusképzés megújításáért - ígérte.


Az ünnepség végén Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője azt mondta: közös feladat tenni azért, hogy gyermekeink és unokáink testileg, lelkileg egészséges, bizalommal teli, művelt fiatalokká váljanak.


Független Hírügynökség
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.