Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 02. 08:02, vasárnap | Belföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Jövőre indulhat a gázszállítás a horvát-magyar összekötő vezetéken

Jövőre indulhat a gázszállítás a horvát-magyar összekötő vezetéken

A magyar és a horvát hálózatot összekötő interkonnektor kétirányúsításával Horvátország 2019 végére lehetővé teszi, hogy Magyarország gázt vásároljon tőle

- mondta Szijjártó Péter szombaton az MTI-nek telefonon Dubrovnikból, miután megbeszélést folytatott Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, elkezdődtek a tárgyalások a krki LNG-terminálról (cseppfolyósított földgáz-terminálról) vásárolható gáz áráról is.

"Magyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudja beszerezni a gazdaság működtetéséhez és a lakosság igényeinek kielégítéséhez szükséges gázmennyiséget" - mondta Szijjártó Péter, aki a Dubrovniki Fórum elnevezésű kül- és biztonságpolitikai nemzetközi tanácsozáson vesz részt a dél-dalmáciai városban.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy legkésőbb 2020 végén lejár a jelenleg hatályos magyar-orosz gázvásárlási megállapodás, ami teljesen új helyzetet teremt majd, és amelynek nyomán Magyarország teljesen új forrásokat tud bevonni a gázellátásába.

"Ebből a szempontból Horvátország stratégiai partner lehet" - húzta alá.

Megjegyezte továbbá, hogy 2020 második felére tervezik a horvátok a krki LNG-terminál kiépítését.

"Világossá tettük a horvát partnerek számára, hogy Magyarország akkor fog cseppfolyós gázt vásárolni Horvátországtól, ha annak ára versenyképes lesz"- hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: ahhoz, hogy Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodást kössön, a horvát félnek hosszú távú garanciákat kell vállalnia.

A migrációval kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy kétoldalú tárgyalást folytatott Radmila Sekerinska macedón miniszterelnök-helyettessel és Igor Crnadak bosznia-hercegovinai külügyminiszterrel.

"Jeleztem számukra, hogy Magyarország kész minden segítséget megadni mind Bosznia-Hercegovina, mind Macedónia számára annak érdekében, hogy továbbra is ellenőrzés alatt tudják tartani saját határaikat és meg tudják gátolni egy újabb migrációs hullám keresztülhaladását a Nyugat-Balkánon" - fogalmazott a Szijártó Péter.

Fotó: illusztráció

Címkék: gáz, horvát, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.