Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Május 20. 14:02, hétfő | Külföld

Justin Bieber miatt lezárták a csodaszép kanyont

Justin Bieber miatt lezárták a csodaszép kanyont

Le kellett zárni a turisták elől a izlandi Fjadrargljufur kanyont, amelyet Justin Bieber klipje miatt elleptek a látogatók.

A kanadai popsztár I'll Show You című zenés videóját több millióan látták. A kanyon szépsége pedig akkora turistaáradatot vonzott, hogy azt már nem bírta el a korábban érintetlen szépségű táj. A Bieber-rajongók azonban ezentúl hoppon maradnak, a kanyont lezárták. A kanyon népszerűségét ráadásul az is fokozza, hogy a Trónok harca néhány jelenetét is ott vették fel.

A tájra vigyázó parkőrök szívét sem a könyörgés, sem az ajándék nem lágyítja meg. Senkit sem engednek a kerítések mögé. "Leggyakrabban a hazájukból magukkal hozott élelmiszerrel akarnak megvesztegetni" - mesélte az AP-nek az egyik őr, aki nemrégiben egy ingyenes dubaji utazást utasított vissza, amiért csak annyit akartak, hogy kicsit nézzen másfelé, amíg néhányan besurrannak a kanyonba.

Tavaly 2,3 millió turista látogatott Izlandra, míg nyolc éve még csupán 600 ezer volt a látogatók száma. Az évente 20 százalékkal növekedő idegenforgalomra a helyi infrastruktúra sincs felkészülve. A szigetország vulkanikus tájképét meg kell védeni, a geológiai formák ugyanis nagyon lassan alakultak ki, de gyorsan erodálódnak.

Gudmundur Ingi Gudbrandsson környezetvédelmi miniszter szerint "leegyszerűsítés lenne Justin Biebert okolni a történtekért", ugyanakkor arra figyelmezette a híres, befolyásos látogatókat, hogy fontolják meg cselekedeteik következményeit.
Egy híres személy ragadós viselkedése drámai hatással lehet egy egész területre, ha tömegek követik a példáját"
- mondta a miniszter.

Biebernek van a harmadik legnagyobb, 105 milliós követőtábora a Twitteren Katy Perry és Barack Obama után, az Instagarmon pedig 112 millióan követik a popsztárt. A 2015 óta több mint 440 milliószor megnézett YouTube-videón Bieber a mohás talajon futkározott és hempergett, kisétált egy sziklaszirtre és a kanyon vízesésénél mártózott meg a jeges vízben.

Akkoriban még nem voltak kerítések a kanyonban, úgyhogy Bieber nem vétett a szabályok ellen, de ma már senki sem mozoghat szabadon azon a helyszínen. A videó megjelenése óta ugyanis több mint egymillióan voltak kíváncsiak a helyre, és keresték fel személyesen, ami súlyos károkat okozott a vegetációban. A minisztérium ezért úgy döntött, hogy ebben az évben már csak öt hétre nyitják meg a kanyont. Jelenleg zárva van, várhatóan nyáron lesz látogatható ismét, de csak akkor, ha az időjárás száraz lesz.

Forrás: origo.hu

Kép: Shutterstock/ Jamen Percy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).