Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2012. Január 23. 07:49, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Az Equilor elemzői szerint a jegybank górcsöve nem a napi mozgásokra helyezi a hangsúlyt, ezért továbbra is 50 bázispontos kamatemelésre számítanak az elemzők, amivel 7,5 százalékra emelkedne az alapkamat.

A kötvény- és a forintpiacon már teljesen beáraztak egy ilyen döntést a szereplők, ezért csalódást vagy éppen meglepetést az okozna ha nem vagy éppen csak 25 bázisponttal szigorítana a jegybank.

A legfrissebb trendek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyarországnak az EU-val,illetve az IMF-fel a várt hitelmegállapodás kapcsán formálódó kapcsolata elsős számú piacmozgató tényező – ezt már a CIB Bank elemzői írják. A forint historikus mélypontra kerülése január folyamán felvetette egy esetleges rendkívüli kamatemelés lehetőségét, a pénzügyi stabilitás megőrzése, illetve egy túlzott leértékelődésből adódó inflációs kockázatok kivédése érdekében. A Monetáris Tanács ezen veszélyeket kiemelve verbális intervencióval felérő közleményeket bocsátott ki.A CIB elemzői szerint ugyanakkor az EU-val,illetve az IMF-fel történő megállapodás irányába tett legfrissebb lépések alapján nincs szükség rendkívüli, megelőző jellegű kamatemelésre. Ugyanakkor a forintban denominált eszközökkel szemben elvárt kockázati prémium relatíve magas maradt és a piaci szereplők továbbra is kockázatokat látnak a gazdaságpolitika alakulását illetően. Mindezek alapján az elemzők szerint a Monetáris Tanács január 24-i kamatdöntő ülésének legvalószínűbb kimenetele egy 50 bázispontos kamatemelés. Ez még csak részben szüntetné meg a jegybank „lemaradását” a piaci árazáshoz viszonyítva. Ugyanakkor ha az EU/IMF megállapodás létrejön, akkor nem lesz szükség további szigorításra.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 13:03, péntek | Belföld

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön honlapján.

2022. Augusztus 12. 11:03, péntek | Belföld

A szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek,

2022. Augusztus 12. 09:03, péntek | Belföld

A kórházban támadt rá válófélben lévő feleségére egy férfi, letartóztatták

A bíróság elrendelte a letartóztatását egy férfinak, aki a székesfehérvári kórházban rátámadt válófélben lévő feleségére - tájékoztatta a Fejér Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

2022. Augusztus 12. 07:54, péntek | Belföld

Balesetet szenvedett egy siklóernyős a Hármashatárhegyi repülőtér közelében

Siklóernyősöket sodort el a szél a Hármashatárhegyi repülőtér közelében csütörtökön kora este - közölte D. Tóth Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére.