Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Június 22. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Kánikula: rengetegen lettek rosszul, péntekig tart a forróság

Kánikula: rengetegen lettek rosszul, péntekig tart a forróság

A csütörtöki kánikulában a szokásosnál mintegy 20-25 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentőszolgálat országszerte csaknem 1800 mentődolgozó 743 mentőegységgel, köztük mentőhelikopterekkel és mentőmotorokkal áll készenlétben.

A szóvivő korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a fülledt melegben a kockázati csoportba tartozók - az idősek, a szívbetegek és a légzőszervi betegségben szenvedők - panaszai tovább fokozódhatnak.

A mentőszolgálat kora este azt közölte, hogy a fővárosban a délutáni órákig 260 esetben nyújtottak segítséget, volt, aki villamoson, volt, aki az utcán lett rosszul. A fülledt meleget nemcsak az idősek, szívbetegek, hanem sok esetben a fiatalok is nehezen viselték - tette hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábban közös közleményében arra kért mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszanak minél több folyadékot, a déli órákban, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

A rendkívüli hőségre való tekintettel az Országos Rendőr-főkapitányság a vízi balesetek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy évente mintegy kétszázan fulladnak tavakba, folyókba.

Délutánra, amikor az ország jelentős részén még kánikula tombolt, 33-35 Celsius-fokot mértek, elérte az országot a hidegfront, az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok miatt már több térségre elsőfokú riasztást adott ki. Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: pénteken az ország keleti felében lesz a legmelegebb, ott 32-34 fok, a többi területen 28-30 fok körüli maximum várható. A következő napokban változékonyabb lesz az időjárás, továbbra is meleg idő várható, de az erős kánikula átmenetileg megszűnik - mondta a meteorológus. Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót.

Fotó: Nagy Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.