Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2010. December 28. 08:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kár a javából: odalett az idei szőlőtermés fele a pannonhalmi borvidéken

Kár a javából: odalett az idei szőlőtermés fele a pannonhalmi borvidéken

A tervezettnek csak a fele lesz az idei bortermés Pannonhalmán a sok csapadék és a kedvezőtlen időjárás miatt. Az apátsági pincészet közel 50 millió forintos bevételkiesésre számíthat, a kisebb termelőknek pedig lehet, hogy fel kell hagy

Pannonhalmára idén is több mint száz környékbeli gazda hozta el borát, hogy áldást kérjen az idei termésre.

Gangl András gazdálkodó: "A pannonhalmi borvidék is elmondhatja magáról, hogy ebben az évben csak 40-50 százalékos termést tud betakarítani, és a bor minőségét tulajdonképpen hozzáértéssel tudták megvédeni."

Az apátsági pincészet az idei évre 240, jövőre 260 ezer palack vörös- és fehérborral számolt. Úgy tűnik, hogy a mostani termés alig haladja meg a 100 ezer litert.

Liptai Zsolt borász, Apátsági Pincészet, Pannonhalma: "Nem tudja lekövetni áremelésekkel az esetleges készlethiányt az adott borász, vagy a borászati és mezőgazdasági üzem, úgyhogy nem kell arra számítani, hogy akár 50 százalékkal hirtelen megnövekednének az árak. Sajnos évek óta az jellemző, hogy még az inflációs árnövekedést sem sikerül érvényesíteni."

A borászok azt mondják, a nehéz helyzetből csak a fejlesztés, az újabb ültetvények telepítése jelent kiutat, nem pedig a tőkék kivágása, amelyet a korábbi, szocialista kormány támogatott.

Soós Lajos vezetőségi tag, Szent Donát Pincészet, Nyúl: "Nagy butaság volt, mert itt is voltak, akik a kivágást választották, de szerencsére a pannonhalmi borvidéken idén és jövőre is olyan lehetőségek adódnak, hogy idén mintegy 70 hektárt, jövőre közel 100 hektárt újratelepítenek, ami csodálatos dolog, mert mintegy 20 százalékával fog nőni a minőségi szőlőknek az aránya."

Néhány éve még 70-80 forintot fizettek egy kilogramm 18-22 fokos szőlőért, idén mindössze 40-50-et. Egyhektárnyi szőlő megművelése egy gazdának átlagosan 700-800 ezer forintjába került, ezzel szemben a jelenlegi termésmennyiséggel alig éri el a félmilliót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.