Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Április 28. 10:46, csütörtök | Bulvár
Forrás: MTI-V

Kardos-Horváth János zenekara üdítő gyereklemezt készített

Kardos-Horváth János zenekara üdítő gyereklemezt készített

Rózsi néni, sok a szatyor! címmel gyereklemezt készített a Hahó Együttes, a Kaukázus zenekarban ismertté vált Kardos-Horváth János formációja.

"Bár ez a Hahó harmadik lemeze, az első olyan, ami igazi csapatmunka terméke, az előző kettő elsősorban rólam szólt. Az utóbbi néhány évben forrtunk össze és megerősödött a közös gondolkodás a gyerekeknek muzsikálásról. A Hahó Együttest könnyen külön tudom választani a felnőtteknek szóló Kaukázus zenekartól, bár mindkettőben én vagyok a frontember. A Hahóban szülő és zenész egyszerre lehetek" - fogalmazott Kardos-Horváth János az MTI-nek.
A Hahó 2010 óta létezik, eddig két anyaggal - Földlakó, Kifogyasztók - jelentkezett. Mint a zenész elmondta, az alterockot képviselő, szókimondó Kaukázus mellett a gyerekzenéléshez elsősorban saját gyermekei jelentették az inspirációt: ikerfiai hétévesek, Lenke lánya, aki a Rózsi nénin verset mond, kilenc.
"Semmiképpen nem akartam gyerekbizniszként meglovalni a témát. Ösztönösen jött a dolog, számomra egyfajta lelki átváltozást jelentett a folyamat, amely során nemcsak idősebbé, hanem tudatosabbá is váltam. Közben persze bennem vannak a Kaukázussal szerzett tapasztalatok, ami szintén sokat segít a Hahó Együttes építgetésében" - fejtette ki.
A Hahó Együttes muzsikája elsősorban az óvodásokat és a kisiskolásokat célozza meg, őket és szüleiket próbálja szórakoztatva, sztorizgatva az ökotudatosság, a környezetvédelem, az egészséges táplálkozás felé terelni. "Szerintem ha ezekről hallanak, az működni tud, nyithatok bennük egy kis gondolati kaput. Nem árt, ha olyanról beszélünk, aminek van értelme. A környezetvédelem mellett a Rózsi nénin hangsúlyos téma lett a szeretet. Megfigyeltem, hogyha nem hallgatok híreket, és nem netezem, akkor nincs is olyan nagy para és valószínűleg tényleg lehetne olyan jó híreket mondani, ami a gyerekeket érdekli". Az Éljen a szeretet ereje című dalhoz klip is készült.
A zenész megjegyezte, hogy a gyerekzeneírás sokszor egyszerűbbnek tűnik számára, nem kell túlgondolni a dolgokat. "A felnőtt élet mozgatórugóit látva kicsit okosabb lehetek, ha újra átélem a gyerekkori élményeket".
A Kaukázusra jellemző irónia a Hahónál is jelen van, itt van például a címadó dal, amelyben a történet nagyon hasonló, mint Kazal László hatvanas évekbeli slágerében, a Cipzárban, csak most nem a villamoson kelt feltűnést egy kis- és nagytáskák között idegesítően pakolgató hölgy, hanem a boltban egy szatyrot szatyorba csomagoló, ráérős néni. "Valóban Kazal száma volt a kiindulópont, A Hahóban játszó Domokos Tibor mutatta meg nekem ezt a felvételt és nagyon megtetszett a történet".
Sokkal könnyebb ráismerni a Quimby megasikerére, a Most múlik pontosan-ra, amely Kardos-Horváth gyerekeknek szóló szövegével Ballagós dal lett. Ez az énekes rádióműsorában született: a hétvégenként a Petőfin jelentkező Anyám tyúkjában mindig egy-egy zenészvendég dalát dolgozzák át. "A műsorban Balanyi Szilárd billentyűs volt ott a Quimbyből, Kiss Tibivel meg nagyon régóta ismerjük egymást, korábban, a K2 nevű formációmban a Suttognak a fák című dalban közre is működött. A Ballagós dallal kicsit ovis apukaként is villogni akartam, a kicsik akkor, tavaly májusban ballagtak az oviban. Köszönet a Quimbynek, hogy ilyen pozitívan álltak a dologhoz".
A családi napokon, különböző rendezvényeken feltűnő Hahó Együttes május 29-én, a gyereknapon nem szokványos körülmények között, a Petőfi Rádió Akusztik című műsorában hallható. "Ott lesz velünk az Anyám tyúkja műsorból Papp Szabi, akivel a Teve vagy ki? című dalt adjuk elő, ami a Supernem Hova megy, ki?-jére íródott, illetve színpadra lép velünk Tarján Zsófi a Honeybeastből, vele A legnagyobb hősből Apa, a legnagyobb hős lett". A szeretetet az anyák is megkapják, az új lemezen a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalra írt Anyák napi köszöntőben - ennek klipje most vasárnap, Anyák napján startol a neten.
A Hahó Együttesben Kardos-Horváth János (ének, gitár) mellett Domokos Tibor (ének, szintetizátor, basszusgitár, gitár), Fodor Balázs (ének, furulya) és Prommer Patrik (dob, cajun) szerepel. A zenekar a tervek szerint az Anyám tyúkjában elhangzott gyerekrock-átdolgozásokat is meg fogja jelentetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.