Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. December 15. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Karikó Katalin átvette a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést

Karikó Katalin átvette a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért idei díjazottja.

Az elismerést kedden vette át a Debreceni Egyetem (DE) aulájában rendezett ünnepségen.

Mátyus László, a DE általános orvostudományi karának dékánja felidézte, hogy a 2003-ban alapított kitüntetéssel a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismerik el. A díjat ezúttal 18. alkalommal adták át.

Az eddigi díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola, Craig Venter; az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért - a Debrecen-díjat követően - Nobel-díjat is kapott Ralph Steinman, és az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O'Rahilly.

Karikó Katalin - megismerve a korábbi díjazottak teljes névsorát -, az átadást megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, több tudóst személyesen ismer közülük, van akivel jelenleg is együtt dolgozik. "Nagy elismerés közéjük tartozni" - mondta, örömét fejezve ki, hogy a debreceni orvoskar professzorai az idén titkos szavazással őt érdemesítették a díjra.

A sajtótájékoztatón utaltak rá, hogy 2020-ban Karikó Katalin szabadalma alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs Pfizer-BioNTech Covid-19 (Comirnaty) vakcina.



"Szomorú napja volt a vírusoknak, amikor kiderült, hogy van mRNS-vakcina, és hatásos" - mondta a kutató. Hozzátette: nagy felelőssége van mindenkinek - kutatóknak, orvosoknak, újságíróknak, ő magának is -, hogy minél több emberhez, minél több információt juttassanak el erről közérthetően.

Azt mondta, a harmadik vakcina megsokszorozza a védelmet. Hozzátette: meg kell értetni az emberekkel, hogy mitől véd a vakcina. Nem a megfertőződéstől véd, de a lélegeztető géptől, a haláltól igen - tette hozzá.

Karikó Katalin megindultan idézte fel annak a New York-i idősotthonnak a kétszáz lakóját, akik látva, hogy ő is megkapta az oltást, valamennyien beoltatták magukat. Később kitört a járvány az otthonban és senki nem halt meg - tette hozzá.

Az Európa legnagyobb magántulajdonban lévő biotechnológiai vállalata, a mainzi BioNTech alelnöke, az amerikai Pennsylvania egyetem kutatója tervei szerint a Covid-19 járvány csillapodását követően sem hagy fel az mRNS-es kapcsolatos kutatásaival, amelyek középpontjában a tumorokba injektált RNS, az autoimmun betegségek, valamint a rák elleni vakcináció áll majd - hangzott el a tájékoztatón.

A DE aulájában tartott díjátadón Karikó Katalin angol nyelvű szakmai előadását megelőzően Mátyus László dékán adta át a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést a tudósnak, akinek "az életútja példaértékű generációk számára".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.