Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 27. 10:29, hétfő | Helyi

Karmesteri pálcát ragadott a győri balettigazgató - Koncert az uszodában

Karmesteri pálcát ragadott a győri balettigazgató - Koncert az uszodában

Minden a vízről szólt a Győri Filharmonikus Zenekar farsangi koncertjén, amelyet immár hagyományosan idén is az Aqua Sportközpontban tartottak, ismét nagy közönségsikerrel. A Győri Balett igazgatója "vezényelt" is.

Tavaly született az uszodában tartott farsangi koncert ötlete, amelyet Petrov Iván, a győri úszók vezetője és Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója meg is valósított. Idén már második alkalommal hangoztak el a népszerű dallamok a különleges helyszínen. Medence fölé épített színpad, az uszoda kiváló akusztikája biztosította a felejthetetlen hangzást. A rendhagyó koncert hangulatát tovább emelték a meghívott vendégek, akik a vízben és a színpadon nyújtottak felejthetetlen élményt a közönségnek.

Csónakkal érkeztek a műsorvezetők

Humorban és meglepetésben sem volt hiány, amiről az est két műsorvezetője, Bősze Ádám és ifj. Knézy Jenő gondoskodott. A tavalyihoz hasonlóan a házigazda Győri Filharmonikus Zenekar tagjai az idén is „alkalomhoz” öltöztek, ahogy Berkes Kálmán karnagy is fürdőköpenyben és szalmakalapban emelte vezényléshez a karmesteri pálcát. A zenei repertoár szinte kivétel nélkül a vízről szólt, A Karib tenger kalózai című film zenéjére stílusosan gumicsónakban érkezett a két műsorvezető, akik biztonságban érezhették magukat, hiszen Csay Renáta hússzoros maraton kajak világbajnokkal evezve simán „partot”, azaz színpadot értek. A zenekar Felfedezések jegyében meghirdetett évadjának mostani előadása is telt ház előtt kínálta a felfedezésre érdemes zeneműveket és a szünetben a magyar úszósport legkiválóbbjait a nézők is „felfedezhették” maguk között.

Humorral átszőtt világcsúcskísérletnek is tanúi lehettek a jelenlévők, Petrov Iván úszóedző, a koncert megálmodója és Bukor Ádám, a Felvidékről családjával Győrbe települt és igazolt világklasszis uszonyos úszó mérte össze tudását a vízben. Miközben Csajkovszkij Diótörő című művéből játszott részletet a zenekar, a rajtkövekről elstartoltak a Győri Úszó Sport Egyesület tagjai, úszott a medencében a legfiatalabb négy és fél éves kislány is, szelték a habokat a magyar válogatott tagjai, és nagy taps fogadta a sportág kiválóságát, Toni Rockyt, azaz Patkás Tamás nyílt vízi paraúszót is.

A magyar szinkronúszó válogatott sportolói a Két lépés a pokolból című film zenéjére mutattak be „pokoli” jó koreográfiát, és egy laikus számára pokoli nehéznek tűnhet megtanulni a látott vízitáncot. Händel Vízizenéje ismételten nem csak a fülnek nyújtott élvezetet, ugyanis a medence partján a Győri Balett tagjai az alkalomhoz illendő fürdőruhában táncoltak. Majd a Titanic című film világhírű taktusai megmutatták: „Azért a víz az úr!”

A koncert egy különleges váltóversenynek is helyt adott, a sport és a kultúra egymást erősítette, amikor a Győri Filharmonikus Zenekar vezetője, Fűke Géza és Kiss János, a Győri Balett igazgatója az általuk kiválasztott csapattagokkal mérkőztek meg egymással, persze a vízben úszva, amelyhez Johann Strauss Sportpolkája adta az aláfestőzenét. Az est folyamán felcsendült a Kék Duna keringő is, és a koncert végén karmesteri pálcát kapott Kiss János, hogy ne csak a Győri Balett tagjait igazgassa, hanem a zenekart is. Az újdonsült karmester azonban a Radetzky indulót nem csak a zenészeknek dirigálta, hanem a közönségnek is intett, mikor következzen a vastaps. És ha már zene és balett is volt a koncert alatt, a végén nem dobták, hanem – igaz csak finoman – belelökték a mély vízbe a két igazgatót.

Kiss János és Fűke Géza is megtapasztalhatta a medencében: „Úszni tudni kell, hogy partot érj!”

Forrás: gyorplusz.hu

Fotók: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.