Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. December 22. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet az aszpirin rendszeres szedése

Káros lehet az aszpirin rendszeres szedése

Egészséges felnőttek körében egyre gyakoribb az aszpirin rendszeres szedése a szívbetegségek megelőzésének reményében. Egy új átfogó tanulmány szerint ez azonban több kárt okozhat, mint amennyi jótékony egészségügyi előnnyel jár - írja a Fox News.

Az átfogó tanulmány keretében mintegy 27 korábbi, 2008 és 2012 között készült vizsgálat eredményeit elemezték, s megállapították, hogy túl sok egészséges ember szed aszpirin azért, mert egyes tanulmányok szerint az segít elhárítani a szívbetegségeket és a rákot.

Aki tehát egészséges, nincsen semmilyen szív-és érrendszeri betegségre utaló tünete, annak nem ajánlott a gyógyszer mindennapos szedése. Súlyos mellékhatásként ugyanis gyomor-bélrendszeri vérzés léphet fel.

Más a helyzet azokkal, akik már átestek stroke-on, vagy szívrohamon. Nekik ugyanis magas a kockázatuk a vérrögök kialakulására, s az aszpirinról ismert, hogy segít lebontani azokat és ezzel további egészségügyi problémák megelőzéséhez is hozzájárul.

Mindenképpen egyeztessen orvosával, de amennyiben egészséges, vegye figyelembe, hogy a gyógyszer rendszeres szedésének kockázatai még mindig felülmúlják az azzal járó jótékony hatásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.