Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Április 20. 14:31, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Katasztrofális helyzet Észak-Magyarországon

Katasztrofális helyzet Észak-Magyarországon

Keveset változott a helyzet hétfő óta, ugyanazokon a helyeken kell védekezni a napok óta tapasztalható árvíz miatt a Bódva mentén, mint az előző napokban, vagyis Szögligeten, Szalonnán, Perkupán, Szendrőládon, Szendrőn és Edelényben.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a Bódván hétfőn lehullott csapadék hatására emelkedett egy kicsit a vízszint, ám ez nem volt jelentős. A vízfolyás továbbra is rendkívül lassan apad, középső és alsó szakaszán még mindig igen magasak a vízszintek. A vízszintemelkedés, illetve a vízgyűjtő magyar területén hullott csapadék miatt további elhúzódó apadásra kell számítani a vízfolyás teljes szakaszán.



Tetőzött a Sajó



A Sajón a hétfői eső hatására a folyó mellékvízfolyásain újabb árhullámok indultak el, amelyek vízszintnövelő hatása már a Sajópüspökinél is érződött. A folyó másodfokú készültségi szintet meghaladó - vagyis 261 centiméteres - vízállással tetőzött az éjszaka folyamán. A hajnali órákban megkezdődött az apadás. A Sajópüspökinél már levonult árhullám jelentős vízszintemelkedéseket nem okoz majd, inkább az apadás ütemének lassulása, elhúzódása várható. Jelenleg összesen 112 kilométer hosszú szakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség - közölte az osztályvezető.


Nem térhettek haza



Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: mivel elállt az eső és kisütött a nap, reményeik szerint kedden valamelyest javulni fog a helyzet a folyók mentén. Tájékoztatása szerint jelenleg ugyanazokon a helyeken folyik védekezés, mint az előző napokban, vagyis Szögligeten, Szalonnán, Perkupán, Szendrőládon, Szendrőn és Edelényben. A mintegy harminc kitelepített ember sem mehetett még haza. Szalonnán az öt árvízkárosult családnak tartós élelmiszereket, higiéniai termékeket, tisztítószereket, valamint ruhaneműt tartalmazó egységcsomagot ad át az Ökumenikus Segélyszervezet. Fekete Dániel, a szervezet sajtóreferense elmondta: az adomány összértéke 120 ezer forint.



Járhatatlan utak


Az árvizek miatt összesen hat útszakaszon továbbra is nehéz vagy lehetetlen a közlekedés: Sajóivánka és Sajókaza, Komjáti és Tornaszentandrás, Szendrő és Szendrőlád, Edelény és Balajt, Muhi és Köröm, valamint Tiszaújváros és Kesznyéten között. Megnyitottak viszont három, korábban lezárt utat: Pere és Hernádszentandrás, Edelény és Abod, valamint Sajólád és Bőcs között, ami az utóbb említett település belterületén volt lezárva.


Jelentős károk a mezőgazdaságban



Az árvíz mellett komoly problémát okoz az észak-magyarországi térségben a belvíz is. A Bodrogközben például eléri a 6500 hektárt az elöntött területek nagysága. Vinnai Miklós, a Bodrog-menti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a Tisza és a Bodrog által körbezárt térségben katasztrofálissá vált a mezőgazdasági termelők helyzete, mert a felázott talaj miatt nem tudnak vetni, a már kikelt növényeket pedig a víz pusztítja el. Sok helyen a dombos területeken is áll a víz a barázdákban - közölte. A társulat jelenleg tizenegy szivattyútelepet működtet, amelyen naponta összesen 115-120 ezer köbmétert emelnek át a Tiszakarádi-, valamint a Törökéri-főcsatornákba. Elmondása szerint jelentős károk érték a zempléni hegyvidékeken gazdálkodókat is, ott az elmúlt napokban lehullott 50-60 milliméternyi csapadék miatt a patakok léptek ki medrükből és öntötték el a mezőgazdasági területeket.



(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.