Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Szeptember 13. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kávéfogyasztás: mi számít túl sok koffeinbevitelnek?

Kávéfogyasztás: mi számít túl sok koffeinbevitelnek?

Hogyha reggelente szüksége van egy csésze kávéra ahhoz, hogy felébredjen, valamint még továbbiakra a nap hátralevő részén, jogosan tarthat attól, mennyire árt szokása egészségének. Bár kis mennyiségben jótékony hatású, a túl sok koffeinnek viszont számos mellékhatása lehet. De hogy mi számít soknak? Az kiderül a Fox News cikkéből.

A kávé tápanyagokban gazdag, hiszen van benne magnézium, kálium, B-vitamin, niacin és kolin, valamint kiváló antioxidáns-forrás. Sőt mit több, hogyha tejjel issza, akkor még D-vitamint és kalciumot is visz be szervezetébe.

Tanulmányok mutatták ki, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a máj, a vastagbél, a prosztata, a petefészek és a szájüregi rák, valamint a bazális sejtes karcioma, a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát. Emellett bizonyos mértékben véd az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a 2-es típusú diabétesz kialakulásával szemben.

Mindehhez azonban fontos, hogy napi két-három csészénél ne igyon többet, mert annak káros hatásai lehetnek, mint a vérnyomás és a vércukorszint megemelkedése. Emellett csökkenti a vas és a kalcium szervezetben történő felszívódását, növeli a pulzusszámot és szorongáshoz vezethet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.