Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2021. Szeptember 10. 18:05, péntek | Helyi

Kazán számítási kisokos

Kazán számítási kisokos

Ha kazánvásárlás előtt állunk, legtöbben rákeresünk az interneten a legfőbb tulajdonságokra a döntés megkönnyítése érdekében.

Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy egészen gyakori keresésnek számít a “mekkora gázkazán kell” kérdés. Ha te is végeztél már ilyen keresést és biztosra szeretnél menni a megfelelő kazán kiválasztásakor, érdemes tovább olvasnod.

1. kép: kazán számítási kisokos

Kazán vásárlása előtt az egyik legfontosabb dolgunk kideríteni, milyen teljesítményű berendezésre lesz szükségünk. Nem egyértelmű azonban ennek a kérdésnek a megválaszolása, több szempontot is figyelembe kell venni az ideális készülék kiválasztásához.

A méret a lényeg

Talán kézenfekvőnek tűnik, mégis sokan figyelmen kívül hagyják az egyik legfontosabb szempontot, avagy az otthon méretét. Kisebb ingatlanokba nem szükséges nagy teljesítményű kazánt választani, hiszen az nem javítja olyan mértékben a közérzetünket, mint amennyi (felesleges) energiatöbblettel bír.

Szigetelj okosan!

A ház mérete és szigetelése mellett a nyílászárók szigetelését is érdemes szemügyre venni. Amennyiben úgy találjuk, hogy javítani lehetséges ezeken a pontokon, mindenképp tegyük meg új kazánunk beszerzése előtt. Ha nem szökik el a hő feleslegesen, könnyen lehet, hogy egy kisebb méretű kazán is elegendő lehet otthonunk kényelmének megteremtéséhez. Fontos pont ez, hiszen ha megfelelően szigetelt házban élünk, köbméterenként akár 20 W-ot is spórolhatunk!

A vízzel is számolunk?

A megfelelő kazán kiválasztásához figyelembe kell vennünk azt is, hogy pontosan mire is szeretnénk használni azt. Amennyiben a fűtésen túl a melegvíz előállítására is használnánk, feltétlenül 20 kw vagy annál nagyobb teljesítményű kazánt kell választani annak érdekében, hogy a melegvíz használati szokásainkon (és igényünkön) ne kelljen változtatni.

Számoljunk

Ha az említett szempontokat megvizsgáltuk, és megtettük a szükséges lépéseket, elkezdhetjük kiszámolni, mekkora gázkazán kell nekünk valójában.

Ehhez először is tudnunk kell a légköbmétert, ugyanis ezt kell negyvennel szoroznunk. Az így kapott érték a kazán teljesítményének mutatója.

Ugyan ezeket a szempontokat át tudjuk gondolni és a számításokat magunk is el tudjuk végezni, mégis a biztosan jó döntés érdekében mérnök szakember segítségét célszerű kérni. Egy ház kialakítása során ugyanis nem kizárólag annak mérete és szigetelése befolyásolhatja a kazán méretét, egyéb szempontokkal is kalkulálni kell. Egy jó mérnök figyelembe veszi a ház tájolását, az esetleges hőhidakat, és egyéb olyan szempontokra hívhatja fel figyelmünket, amikkel átlagemberként nem számolunk.

Számolni tehát könnyű, mégis, ha tehetjük, számoljuk szakember bevonásával, hiszen a kazán nem rövidtávú befektetés, ezért fontos, hogy a leginkább megfelelőt válasszuk.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 15. 14:37, szerda | Helyi

ATI- Ahol nem csak egy jogosítványt kapsz!

Mindannyian tudjuk, hogy a jogosítvány megszerzése egy életre szól. Nem csak a vezetés, mint tevékenység a lényeg, hanem hogy a felelősségtudat és az élmény együttesen legyen jelen már a tanulás folyamatában is.

2021. Július 11. 12:16, vasárnap | Helyi

Infót keresel a külföldi továbbtanuláshoz?

Sok forrásból érhető el a külföldi továbbtanulást segítő információ, de az Euroexam.org oldalon nem csak hasznos információkat találsz, hanem egy olyan programot is, ami segít a felvételire való sikeres felkészülésben is

2021. Július 11. 12:12, vasárnap | Helyi

Kiadó albérletek és a nyári uborkaszezon

A nyári hónapokban kicsit megáll az élet, sokan töltik jól megérdemelt pihenésüket és beköszönt az uborkaszezon. Persze nem mindenütt, hiszen például az ingatlanpiacon folyamatos a pörgés.

2021. Szeptember 22. 09:02, szerda | Kék hírek

Hamis segélyhívás miatt ítéltek el egy férfit

Jogerősen 21 napi elzárásra ítéltek kedden Lentiben egy férfit, aki egy nappal korábban egy tömegverekedésről szóló hamis bejelentéssel riasztotta Csesztregre a rendőröket és a mentőket