Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. December 06. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kell a foglalkoztatási szigor, de lesz-e több munkahely Győr-Moson-Sopronban?

Kell a foglalkoztatási szigor, de lesz-e több munkahely Győr-Moson-Sopronban?

Ugyan az önkormányzatok összességében helyeslik a szociális és foglalkoztatási törvény jövő évi szigorítását, tartanak attól, hogy a radikális kormányzati lépések erősíthetik a feketemunkát és a bűnözést. A januártól életbe

"Átmeneti segélyes rengeteg van a faluban, olyan 60 ember!"

A Győrhöz közeli Nagyszentjánosról pedig nagy számban járnak a megyeszékhelyre dolgozni, és a faluban is akad munka. Mégis sokan egészítik ki a 28.500 forintos rendelkezésre állási támogatást az erdészetben, vagy a máshol vállalt idénymunkából származó mellékessel. A polgármester szerint ezen a helyzeten a törvényi szigorítás sem fog tudni gyökeresen változtatni.

Friderics Cecília polgármester, Nagyszentjános, független: "Szerintem el fognak menni feketemunkára. De ugye, a kormány most már tett olyan engedményeket, hogy akik ház körüli munkákat végeznek, egy minimális összeg befizetésével az APEH felé ezt lehet legalizálni. Én mindenkit arra bíztatok, mert magam is ebben a cipőben járok, hogy nálunk is a ház körül igénybe veszünk ilyen segítséget, ami után megfizetjük ezt az összeget."

Győrben évek óta 400-500 munkanélküli részesül átmeneti segélyben, közülük 200-250 embert tudott az önkormányzat bevonni a közmunkaprogramba.

"153 millió forintot fizetünk ki rendelkezésre állási támogatásra, ez a 2010-es évben körülbelül egyharmadával emelkedett, mert annyival több az ellátottunk száma, illetve 40 millió forintot különített el az önkormányzat a közcélú foglalkoztatás saját önrészének a biztosítására" - mondja a győri polgármesteri hivatal illetékese. Komoly megtakarítást jelentene a városnak, ha az otthonülőket munkára foghatnák, és a hivatal szerint lesz is eredménye a szigorításnak. A kényszerhelyzet azonban újabb problémát is felvet.

Szabóné Vörös Ágnes osztályvezető-helyettes, Népjóléti Osztály, Polgármesteri Hivatal, Győr:

"Azt gondolom, hogy a 2011. január elsejétől életbe lépő rendszerben is ugyanígy lesznek olyanok, akik a felajánlott munkát nem fogják elfogadni, viszont nagyobb számban lesznek olyanok, akik a miatt fognak kiesni a rendszerből, mert nem is fogunk tudni számukra munkát ajánlani."

A felajánlott munkát senki sem köteles elvállalni, ám ebben az esetben az állam sem köteles támogatást nyújtani - mondta a foglalkoztatási törvény szigorítása kapcsán Czomba Sándor államtitkár. A munkaképes emberek esetében a rendelkezésre állási támogatást jövőre a bérpótló juttatás váltja majd fel, a rászorultságot pedig minden esetben az önkormányzat állapítja meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.