Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. Április 11. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kényszerpályán: 17 bíró tárgyal havi 200 peres ügyet a Győri télőtáblán

Kényszerpályán: 17 bíró tárgyal havi 200 peres ügyet a Győri télőtáblán

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint Magyarországnak nagy szüksége van arra, hogy javuljanak a közerkölcsök, a pénzügyi és gazdasági viszonyok, mert hazánk csak így tal

"A Győri télőtáblára érkezik az öt ítélőtábla közül a második legnagyobb mennyiségű ügy, a fővárosi ítélőtábla után, és ezt mindössze nálunk 17 bíró intézi" - mondta Dr. Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri télőtábla elnöke (képünkön). Havi 200 peres eljárás. Ennyi polgári és büntetőjogi pert tárgyalnak csak a Győri télőtáblán. A gazdasági válság hatásai a bíróságokon is érzékelhetővé váltak. Több vállalkozás ment csődbe, mint amennyi létrejött, a felszámolási ügyek szinte megduplázódtak.

Dr. Havasiné dr. Orbán Mária elnök, Győri télőtábla: "Ha megalakul, akkor cégügy, ha pereskedik a gazdálkodó szervezet, akkor gazdasági ügy, ha meg tönkremegy, felszámolási ügy, és mind ide tartozik. A válságot jelentősen érezzük, 300-ról 500-at meghaladóra növekedett egyik évről a másikra a felszámolási ügyek száma."

"A közerkölcsök, a pénzügyi és gazdasági viszonyok, ha azok megjavulnak, és a korrupció visszaszorul jelentősen, Magyarország csak így találhatja meg a helyét" - mondta dr. Baka András. A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint is kevés a bíró, sok a peres ügy, és nincs elég szakember. A bírák megbecsülése pedig alacsony a nyugat-európai országokhoz képest.

Baka András elnök, Legfelsőbb Bíróság:

"A magyar bíró megbecsülése, ha úgy tetszik, még ezen országok közül is a legrosszabbak közé tartozik, éppen a Legfelsőbb Bírósági elnökök értekezletén jártam, ahol kiderült, hogy a magyar bíró megbecslése pillanatnyilag a romániai kollégák megbecsülése alatt helyezkedik el, tehát nagyon rossz."

Baka András szerint a jövő feladata lesz, hogy kiegyenlítsék az arányosságokat az egyes régiókban a bírák és bíróságok munkaterhe között, és egységes bírósági rendszert hozzanak létre, az ehhez szükséges jogszabályok módosításához azonban a politika beleegyezése is kell.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.