Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Január 07. 06:37, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Kénytelenek a megállókban hagyni az utasokat

Kénytelenek a megállókban hagyni az utasokat

A megállókban hagyja az utasokat a legtöbb fővárosból induló vagy oda érkező autóbusz, ha a járművön már nincs több ülőhely. Erre szabály kötelezi a sofőröket. A rendelkezés főként azokban a térségekben okoz gondot, ahol a kormá

Több busz, kiszámítható közlekedés a fővárosba, a szolgáltatások színvonalának javítása - ezt ígérte a közlekedési tárca a vasúti szárnyvonalak bezárásakor. A hivatalos közlemény szerint többletszolgáltatásként bővül például a fővárosba induló autóbuszos kínálat, az átszállást igénylő vonatközlekedés helyett pedig nagyobb sebességű, modern járműveket állítanak szolgálatba. Azt azonban nem közölte a tárca, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott szabályzat értelmében ezen buszokon, csak annyi utast szállíthatnak, amennyi ülőhely van. Így tucatszám maradnak le az utasok a járatokról.

- Volt már rá példa, hogy tele volt az autóbusz és körülbelül húsz utast ott kellett hagynom, mert csak ülő utasokat szállíthatok. Közöltem velük, hogy sajnos betelt az ülőlétszám és Tempo 100-as vizsga van a járművön, ami előírja, hogy álló utast nem szállíthatok - mondta az egyik sofőr a hírTV-nek.

Az egyik Volán-járat arc és név nélkül nyilatkozó sofőrje azt mondta: az utasokat senki nem tájékoztatta változásokról.

- Volt, aki felháborodott, azt reklamálták, hogy nem volt rajta az interneten. Mondtam, hogy ezt nem velünk kell megbeszélni, hanem a céggel - nyilatkozta a sofőr.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság nem nyilatkozik az ügyben, csak büntet. Decemberben egy Székesfehérvárról a fővárosba tartó járaton 13 személynek nem jutott ülőhely, utasonként 10 ezer forintra büntették a szabálytalankodó sofőrt.

A kormány nem tud a távolsági autóbusz-közlekedés akadozásáról.

- Nincs tudomásom arról, hogy akadozna bármilyen szempontból a buszos közlekedés Magyarországon. Legfeljebb az elmúlt napok havazásai, vagy a fővárosban egészen más okokra visszavezethető események miatt nem működik a buszos közlekedés, de ennek semmi köze nincs a kormány közösségi közlekedést átalakító koncepciójához. Nincsenek ilyen híreink és nem is kívánjuk felülbírálni az eddigi döntéseinket - jelentette ki Szollár Domokos kormányszóvivő.

A Volán közleményben mindössze annyit reagált: a kedvező járatgyakoriság miatt az utasoknak legfeljebb 30 percet kell várniuk a megállókban - igaz Zalaegerszegre kétóránként indulnak csak járatok. A társaság azt ajánlja: aki nem akar lemaradni a buszról, váltsa meg elővételben a menetjegyét.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt