Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2010. Január 07. 06:37, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Kénytelenek a megállókban hagyni az utasokat

Kénytelenek a megállókban hagyni az utasokat

A megállókban hagyja az utasokat a legtöbb fővárosból induló vagy oda érkező autóbusz, ha a járművön már nincs több ülőhely. Erre szabály kötelezi a sofőröket. A rendelkezés főként azokban a térségekben okoz gondot, ahol a kormá

Több busz, kiszámítható közlekedés a fővárosba, a szolgáltatások színvonalának javítása - ezt ígérte a közlekedési tárca a vasúti szárnyvonalak bezárásakor. A hivatalos közlemény szerint többletszolgáltatásként bővül például a fővárosba induló autóbuszos kínálat, az átszállást igénylő vonatközlekedés helyett pedig nagyobb sebességű, modern járműveket állítanak szolgálatba. Azt azonban nem közölte a tárca, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott szabályzat értelmében ezen buszokon, csak annyi utast szállíthatnak, amennyi ülőhely van. Így tucatszám maradnak le az utasok a járatokról.

- Volt már rá példa, hogy tele volt az autóbusz és körülbelül húsz utast ott kellett hagynom, mert csak ülő utasokat szállíthatok. Közöltem velük, hogy sajnos betelt az ülőlétszám és Tempo 100-as vizsga van a járművön, ami előírja, hogy álló utast nem szállíthatok - mondta az egyik sofőr a hírTV-nek.

Az egyik Volán-járat arc és név nélkül nyilatkozó sofőrje azt mondta: az utasokat senki nem tájékoztatta változásokról.

- Volt, aki felháborodott, azt reklamálták, hogy nem volt rajta az interneten. Mondtam, hogy ezt nem velünk kell megbeszélni, hanem a céggel - nyilatkozta a sofőr.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság nem nyilatkozik az ügyben, csak büntet. Decemberben egy Székesfehérvárról a fővárosba tartó járaton 13 személynek nem jutott ülőhely, utasonként 10 ezer forintra büntették a szabálytalankodó sofőrt.

A kormány nem tud a távolsági autóbusz-közlekedés akadozásáról.

- Nincs tudomásom arról, hogy akadozna bármilyen szempontból a buszos közlekedés Magyarországon. Legfeljebb az elmúlt napok havazásai, vagy a fővárosban egészen más okokra visszavezethető események miatt nem működik a buszos közlekedés, de ennek semmi köze nincs a kormány közösségi közlekedést átalakító koncepciójához. Nincsenek ilyen híreink és nem is kívánjuk felülbírálni az eddigi döntéseinket - jelentette ki Szollár Domokos kormányszóvivő.

A Volán közleményben mindössze annyit reagált: a kedvező járatgyakoriság miatt az utasoknak legfeljebb 30 percet kell várniuk a megállókban - igaz Zalaegerszegre kétóránként indulnak csak járatok. A társaság azt ajánlja: aki nem akar lemaradni a buszról, váltsa meg elővételben a menetjegyét.


Ezek érdekelhetnek még

2023. December 07. 13:43, csütörtök | Belföld

Czomba Sándor: a munkásszállások legalább 50 százalékát magyar munkavállalóknak kell biztosítani

Húszmilliárd forinttal indul a munkásszállások építését támogató új program, ez 3500 ember számára biztosít majd lakhatást.

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Belföld

A közútkezelő folyamatosan takarítja az utakat a nyugati országrészben

Folyamatosan végzi a hóeltakarítást és az utak síkosságmentesítését a nyugati országrészben a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amely a téli útviszonyok, az ország többi részére is átterjedő havazás miatt szerdán fokozott óvatosságot

2023. December 06. 12:06, szerda | Belföld

Új menetrend december 10-től a Volánbusznál

2023. December 06. 09:34, szerda | Belföld

Továbbra is szenved a magyar gazdaság

A kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal, míg az ipari termelés 3,2 százalékkal csökkent.