Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 29. 07:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/Ponty Zita

Kerékpáros közlekedés a megyében – fejlesztési irányok a jövőben

Kerékpáros közlekedés a megyében – fejlesztési irányok a jövőben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területrendezési Terv az Országos Kerékpáros Törzshálózat elemeiként kijelölt 40 térségi jelentőségű kerékpárútvonala közül négy érinti a megyét.

A megyei kerékpárutak jórészt a Szigetközben, a Fertő-tónál, illetve az osztrák határ mentén épültek ki turisztikai célzattal. Ebbe a koncepcióba illik a tervezett Győr-Győrújbarát-Nyúl-Écs vagy a Győr-Nyúl-Écs-Pannonhalma kerékpárút, mely a megyét a későbbiekben akár a Balatonnal is összeköthetné.

Számos más kerékpárút jellemzően a helyi lakosok mindennapi közlekedési igényeit szolgálja az egyes érintett településeken belül, s kevésbé van turisztikai, hálózati szerepkörük. A megyei jogú városok oktatási- és munkahelyi központi szerepéből fakadóan térségi/megyei jelentősége van a városokon belüli hálózatfejlesztésnek és a szemléletformálásnak egyaránt.

Növekvő igény mutatkozik a szabadidős célú biciklizésre. A Duna menti és az osztrák-magyar határ térségének kerékpáros infrastrukturális adottságai a legjobbak. A kerékpárút-hálózat azonban a fontosabb irányokban (Duna-menti út, Fertő-tó, határt átlépő szakaszok) sem teljes körű, továbbá a már kiépült hálózat jó része is felújításra szorul. Indokolt a Győr-Sopron kerékpárút megvalósítása és folytatása Ausztria irányába, párhuzamosan a 85 sz. főúttal. A kerékpáros közlekedést kiszolgáló háttér-infrastruktúrák csak elszórtan találhatóak meg a megyében. A kerékpáros turisztikai infrastruktúra helyenként leromlott és hiányos.

Mindezek figyelembe vételével természetesen a rövidesen kidolgozandó megyei területfejlesztési koncepcióban is megfogalmazásra kerül a kerékpáros közlekedés, illetve a kerékpáros turizmus fejlesztésének fontossága, továbbá a települések és térségek turisztikai előnyeinek és adottságainak hasznosítása, valamint ezekkel összefüggésben a szemlélet formálása (a környezet- és természetvédő életforma tudatosítása)- írja közleményében Ponty Zitaönkormányzati és sajtóreferens.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.