Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2020. Január 16. 15:26, csütörtök | Bulvár

Kern Andrást is behívták a Fővárosi Törvényszékre

Kern Andrást is behívták a Fővárosi Törvényszékre

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári 8-i bemutatójának sajtótájékoztatóját.

„Agatha Christie pusztán néhány jelzővel elképesztő feszültséget képes teremteni" – mondja Simon Kornél rendező.

"Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele. Biztos vagyok benne, hogy ha azonos témában válogatás készülne a világ filmtörténetéből, akkor Billy Wilder alkotása az első tíz között szerepelne. Nekünk most ugyanez a fantasztikus alapanyag áll a rendelkezésünkre.” - tette hozzá.

A védő, Sir Wilfrid Robarts szerepében Kern András debütál a Játékszínben.

A rendező kiemelte, a legfajsúlyosabb szerep a védőé a produkcióban: az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat.

Agatha Christie meglepetésekben gazdag krimijének legfőbb helyszíne a tárgyalóterem, ahol a néző szinte esküdtszéki ülnökként vehet részt az izgalmas nyomozásban, a vádemeléstől az ítélethozatalig.

"Vajon ártatlan vagy bűnös Leonard Vole, akit egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítanak?

Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, ráadásul a felesége a vád tanúja! Az ő kezében van a sorsa. De nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja."

A Játékszín szokásos, bemutatóhoz kapcsolódó időszaki kiállítása ezúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben jön létre. Az amerikai törvényhozás állandó és emblematikus szereplői a tárgyalótermi művészek – ennek mintájára készítenek rajzokat az intézmény hallgatói a produkció művészeiről a színpadi próbák alatt. Alkotásaikból február 6-án nyílik tárlat a Teréz körúti teátrumban.

„A Játékszín profilja elsősorban a szórakoztatás. Kínálatunk magját vígjátékok alkotják, emellett azonban nagy sikerrel játszunk olyan filmadaptációkat is, amelyek nem feltétlenül tartoznak ebbe a műfajba. Színházunkhoz az idei évadban ismét neves színészek csatlakoztak – ezt a sort erősíti többek közt Kern András és Kocsis Dénes” – mondja a premier előtt Bank Tamás, igazgató.

A vád tanúja eredetileg novellának íródott. Amerikában 1925-ben adták ki, Angliában 1933-ban. Nem sokkal ezután tévéfilm, később rádiójáték készült belőle, majd Peter Saunders producer győzködésére Agatha Christie tovább dolgozott a szövegen, és mindössze három hét alatt színpadra adaptálta azt. A színdarab 1953 októberében debütált Londonban. Az azonos című filmváltozat Marlene Dietrich és Charles Laughton főszereplésével 1957-ben készült el, a színpadi változatot Magyarországon 1987-ben mutatták be először.

Forrás: fidelio.hu

Fotó/: Juhász G. Tamás, Játékszín

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

2024. Július 15. 09:14, hétfő | Bulvár

Ennyi maradt a balatonfüredi görög faluból - Videó

A Balaton Televízió friss videója szerint már csak az egykori szökőkút maradványai emlékeztetnek Balatonfüreden arra, hogy egyszer volt ott egy görög falu is.

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.

2024. Július 11. 07:59, csütörtök | Bulvár

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.