Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 22. 15:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Készpénzért kaphatnak csak gyógyszert a kórházak

Készpénzért kaphatnak csak gyógyszert a kórházak

A jövőben csak készpénzért adna gyógyszert a kórházaknak két olyan forgalmazó, amely szinte valamennyi hazai intézménynek szállít.

Mindezt levélben jelezték a Magyar Kórházszövetségnek – nyilatkozta a Népszabadságnak Rácz Jenő, a szervezet elnöke. Az egyik cég szinte a teljes gyógyszerpalettát, a másik az infúziókat biztosítja a napi gyógyításhoz.

A kiszállított infúziók árának már a negyven százalékával tartósan tartoznak az intézmények, a gyártó pedig lassan képtelenné válik a további folyamatos ellátás biztosítására. Az elnök szerint komoly zavarokat okozhat a gyógyításban, ha a cégek beváltják fenyegetésüket. Szerinte egy ideig lehet ugyan a számlákkal zsonglőrködni, de az is biztos, hogy a helyzet fenntarthatatlan. Rácz azt mondta, a kórházszövetség haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a tárcával, hogy valamilyen megoldást találjanak. Hozzátette: ez azért is nagyon sürgető, mert az év végéig a lejárt tartozások összege elérheti a 60 milliárd forintot.

Az ágazat szakadékban van, és egyre süllyed, többletforrások nélkül elképzelhetetlen, hogy ne dőljön be az ellátórendszer – mondta a lapnak Sinkó Eszter közgazdász. A bedőlés egyben azt is jelentené, hogy még több műtét maradna el, még több embernek kellene hosszan várakozni. A kórházszövetség elnöke többször is jelezte, hogy a szakmai eljárásrendeket képtelenek betartani. Így azok sem kapják meg a megfelelő ellátásokat, akik a sorban állás után végre orvos elé kerülnek. A közgazdász hozzátette: ezekkel az alapkonfliktusokkal az állam januártól közvetlenül is szembesül, hiszen az államosítás után már többé nem mondhatja a kórházi menedzsmentnek és tulajdonosainak, ahogyan eddig, úgy oldd meg valahogyan ezután is. Két ponton – a munkaerő és a beszállítói oldalon – a jövő esztendőben még az ideinél is sokkal látványosabb ellátási gondok jelentkezhetnek, ha a kormányzat nem hajlandó odaadni az egészségbiztosító idei negyven-ötvenmilliárdos relatív szufficitjét az egészségügy pótfinanszírozására.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.