Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Szeptember 03. 07:15, vasárnap | Helyi

Két campusszal bővíti tevékenységét a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány

Két campusszal bővíti tevékenységét a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány

Zalaegerszegen és Budapesten alakít ki tudományos és kutatás-fejlesztési campust a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány szervezete

Az új struktúrában működő innovációs és üzletfejlesztési holding, a hozzá tartozó cégek mellett helyet kapnak külső vállalkozások, partnerek is. Mindez erősíti az együttműködések hatékonyságát, jelentősen növeli a Széchenyi Egyetemi Csoport térségi hatását és a tudományos fejlődés ipari hasznosulását eredményezi.

A kormány támogatásával idén január 1-jével a Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonába került az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a ZalaZONE Ipari Park Zrt., a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a TECHTRA Technológiai Transzfer Intézet Közhasznú Nonprofit Zrt. Az új vagyonelemek segítik a csoport működését, és már rövid távon jelentősen hozzájárulnak az egyetem sikerességéhez.

„AZ EDDIG ALAPVETŐEN GYŐRI ÉS MOSONMAGYARÓVÁRI CAMPUSSZAL RENDELKEZŐ EGYETEMI CSOPORT EGY ZALAEGERSZEGI ÉS EGY BUDAPESTI CAMPUSSZAL BŐVÍTI TEVÉKENYSÉGÉT, AMELYEK FÓKUSZÁBAN ELSŐSORBAN A KUTATÁS ÉS AZ IPARI TERMÉKFEJLESZTÉS ÁLL, OLYAN TECHNOLÓGIÁKKAL, MINT A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA, AZ AUTONÓM ESZKÖZÖK FEJLESZTÉSE, A DRÓNOK, A DEEP-TECH MEGOLDÁSOK ÉS A DUÁLIS CÉLÚ TECHNOLÓGIÁK. A KÉT EGYSÉG RÉSZT VESZ OKTATÁSI TEVÉKENYSÉGBEN IS. MINDEZEK NAGYMÉRTÉKBEN HOZZÁJÁRULNAK AZ EGYETEM FINANSZÍROZÁSÁHOZ, PUBLIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSÉHEZ, VALAMINT SZAKMAI EREDMÉNYESSÉGÉHEZ A HAZAI ÉS A NEMZETKÖZI FELSŐOKTATÁSI TÉRBEN. AZ ÚJ CAMPUSOK LEHETŐSÉGET BIZTOSÍTANAK ARRA IS, HOGY A SZÉCHENYI EGYETEMI CSOPORTHOZ TARTOZÓ CÉGEK NÖVELJÉK HATÉKONYSÁGUKAT, KIHASZNÁLVA AZ AZONOS HELYEN LÉVŐ KUTATÓ-FEJLESZTŐ VÁLLALKOZÁSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉBEN ÉS KÖZÖS IRÁNYÍTÁSÁBAN REJLŐ SZINERGIÁKAT” – HANGSÚLYOZTA PROF. DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMÉRT ALAPÍTVÁNY KURATÓRIUMI ELNÖKE.

A Széchenyi Egyetemi Csoportot szolgáló zalaegerszegi fejlesztések több éve zajlanak a világ egyik legkorszerűbb tesztpályája, a ZalaZONE mellett, amelynek egyedisége, hogy nemcsak hagyományos járműdinamikai, hanem az autonóm (azaz önvezető) és elektromos járművekkel kapcsolatos tesztek elvégzésére is alkalmas. A ZalaZONE Parkban az egyetemnek már elkészült az inkubációs és szállásépülete összesen 1200 négyzetméteren, míg a 450 négyzetméteres oktatási épület most épül. Az ottani ökoszisztémát olyan, a legkorszerűbb technológiákhoz kapcsolódó cégek jelenléte teszi teljessé, mint a Rheinmetall, a Bosch vagy az AVL.

A csoport budapesti campusa helyszínéül a Villányi Gardens irodaházat választotta ki. A döntés során kiemelt figyelmet fordított a megfelelő elhelyezkedésre, így a piaci felmérések mellett előnyként értékelte, hogy közelségében számos kutatási-innovációs partner és további egyetemek találhatók, valamint azt, hogy önálló egységben, saját zárt irodaházban kaphatnak helyet a céges-vállalati partnerek. A HUMDA Zrt., a HUMDA Pro Kft., a HUMDA Lab Nonprofit Kft., a TECHTRA Technológiai Transzfer Intézet Közhasznú Nonprofit Zrt., a ZalaZONE InnoTech Innovációs és Technológiai Transzfer Központ Nonprofit Zrt., valamint a Széchenyi Üzleti és Vagyonkezelő Holding Zrt. bérel a létesítményben irodákat, illetve az utóbbi társaság bérleményében hamarosan helyet kap az interfészfejlesztéssel foglalkozó Talaris Interface Kft. is. A különböző tudományos területen dolgozó munkatársak így egy helyszínen innovatív, vállalatokhoz szorosan kapcsolódó ökoszisztémát hoznak létre, ami széles körű térségi hatást idéz elő, és a tudományos fejlődés ipari hasznosulását eredményezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.