Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Július 26. 14:58, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Két csésze kávé a felére csökkentheti az öngyilkosság kockázatát

Két csésze kávé a felére csökkentheti az öngyilkosság kockázatát

Két csésze kávé a felére csökkentheti az öngyilkosság kockázatát - állítják az amerikai Harvard Egyetem egy tanulmányának szerzői 200 ezer ember életvitelének hat éves nyomon követése alapján.

Mind a férfiak, mind a nők mezőnyében ugyanazt az eredményt kapták: azok, akik naponta 2-4 csésze (hosszú, azaz nem "erős") kávét isznak, 50 százalékkal kevésbé lesznek öngyilkosok, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy alig isznak kávét, vagy koffeinmenteset szürcsölgetnek. A vizsgálatban a kutatók számoltak más koffeintartalmú italok fogyasztásával is, így teával, koffeines üdítőkkel és csokoládéval, ám a kávé mindegyiknél eredményesebbnek bizonyult enyhe antidepresszánsként a központi idegrendszer stimulálásában, a jó közérzetet biztosító hormonok - szerotonin, dopamin, noradrenalin - termelésében.

A kutatók mindazonáltal nem javasolják, hogy a krónikusan búskomorak elkezdjék magukat kúrálni kávéval, mivel a megnövelt koffeinbevitel nemkívánatos mellékhatásokkal járhat. Meglátásuk szerint napi - 2-3 csésze kávénál - 400 milligrammnál több koffein fogyasztása amúgy sem javít érzékelhetőn a kedélyen. Ezt az állítást arra alapozzák, hogy a napi 4 csészénél is több kávét ivók körében nem volt kevesebb az öngyilkosság, mint a 2-3 csészés mezőnyben - adta hírül a The Daily Mail című brit lap.

Címkék: öngyilkosság, kávé

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.