Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 24. 16:30, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Két csodálatos szimfónia egy hangversenyen

Két csodálatos szimfónia egy hangversenyen

Egyedülálló hangversenyt rendez november 26-án a Győri Filharmonikus Zenekar.

Gustav Mahler halálának 100. évfordulóján a filharmonikusok az I., vagyis a Titán szimfóniával állítanak emléket a zseniális komponistának. Az est első felében Mozart Prágai szimfóniája is felcsendül.

A világ zeneszerető közönsége Liszt Ferenc mellett egy másik nagyszerű zeneszerzőről is megemlékezik az idei évben. Gustav Mahler halálának 100. évfordulóján nem nagyon találunk olyan zenekart a világon, mely ne szólaltatná meg a Csehországban született, osztrák zeneszerző valamelyik művét. A Győri Filharmonikus Zenekar Mahler I.(Titán) szimfóniájával tesz eleget a kellemes kötelezettségnek. Ezt a művet soha ezelőtt nem játszotta a győri zenekar, sőt ez a zenemű még sosem hangzott el győri hangversenyen.

A mű egyébként több szállal is kötődik hazánkhoz. Mahler 1888-ban, mindössze huszonnyolc évesen írta a szimfóniát, mielőtt a Magyar Királyi Operaház művészeti igazgatója és vezető karnagya lett. A Titán szimfóniát itt is mutatták be, egy évvel később, természetesen Mahler dirigálásával.

A Győri Filharmonikus Zenekar november 26-án ünnepli a zeneszerzőt, erre az alkalomra Keller Andrást kérte fel, hogy "állítsa színpadra" a Titán szimfóniát. A Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar Liszt-díjas igazgató-karmestere először dirigálja a győri muzsikusokat. Ráadásul egy olyan darabbal, amely Mahler egyik legkiemelkedőbb alkotása, és amelyre a világ minden pontján megtelnek a hangversenytermek.

A koncert első felében Mozart nem kevésbé csodálatos műve a Prágai szimfónia csendül fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.